Розважальний комплекс замість заповідника: у Києві можуть забудувати Галерний острів uk.wikipedia.org

Розважальний комплекс замість заповідника: у Києві можуть забудувати Галерний острів

Катерина Бєлоусова

Екологи запідозрили депутатку Київради Юлію Лимар у перешкоджанні створенню нових заповідних обʼєктів

У Києві на Галерному острові можуть збудувати розважальний комплекс та будинки.

На цій території планували створити пам'ятнику природи "Ліс орхідей", повідомляє Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ) у Facebook.

Екологи розповіли, що забудовник ТОВ "Галерна затока" звернувся до Київради з проханням не приймати рішення про створення заповідної території через заплановане будівництво.

Вони наголосили, що на засіданні екологічної комісії Київради 8 березня 2023 року, коли планувалося обговорити проєкт рішення зі створення заповідного “Лісу орхідей”, членкиня екокомісії та депутатка Київради Юлія Лимар заблокувала питання. 

Зазначається, що на засіданні прийняли протокольне доручення управлінню екології та природних ресурсів КМДА щодо розробки Порядку механізму створення обʼєктів природно-заповідного фонду. 

“До розроблення цього Порядку комісія не стала розглядати нові проєкти рішень Київради про обʼєкти ПЗФ”, – йдеться у повідомленні. 

Екологи припустили, що можливою метою цього було створення штучних і незаконних перешкод у створенні нових заповідних обʼєктів. А поки створення памʼятки природи "Ліс орхідей" блокується, просувається проєкт з забудови Галерного острова.

“Ми підозрюємо, що депутатка Лимар спеціально була направлена забудовниками до екологічної комісії, щоб блокувати проходження проєктів рішень щодо створення нових заповідних зон. Ми припускаємо, що  вона відслідковувала спроби створення нових заповідних об'єктів і разом із забудовниками їх блокувала”, – наголосили автори.

Зазначається, що Лимар також затягувала створення заповідного об'єкта “Озеро Вирлиця”. 

В повідомленні додали, що КЕКЦ почав кампанію з відкликання Лимар з членів Постійної комісії Київської міської ради з питань екологічної політики.

Нагадаємо, Київська міська рада відмовилася від створення Національного меморіального військового кладовища в  урочищі "Лиса Гора", проти якого виступали кияни, низка екологів, активістів та військових.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Верховний Суд України прийняв рішення щодо повернення громаді Києва 17-ти заповідних ділянок на Жуковому острові, який хотіли забудувати.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.