Росія має бути позбавлена права голосу на кліматичних переговорах ООН, – Ставчук shutterstock

Росія має бути позбавлена права голосу на кліматичних переговорах ООН, – Ставчук

Катерина Бєлоусова

Війна вже загрожує створити глобальну кризу продовольчої безпеки цього року, адже Україна постачає на світовий ринок чверть зерна та половину соняшникової олії

Уряд України просить позбавити Росію права голосу на кліматичних переговорах ООН, адже її дії створюють загрози для всього світу та перешкоджають адаптації до зміни клімату.

Це зазначила заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Ірина Ставчук під час свого виступу на черговій сесії сторін Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату, повідомляє Міндовкілля.

"На підставі статті 57 (b), 60 (2) (c) Віденської конвенції про право міжнародних договорів від 1969 року Уряд України просить головуючі країни розпочати негайні консультації щодо призупинення дії Рамкової конвенції ООН про зміни клімату відносно Росії", – заявила Ставчук.

Вона звернула увагу на те, що російська агресія створює нові глобальні загрози продовольчій безпеці та біорізноманіттю, які унеможливлюють дієву адаптацію до зміни клімату. 

Окрім того, війна вже загрожує створити глобальну кризу продовольчої безпеки цього року, адже Україна постачає на світовий ринок чверть зерна та половину соняшникової олії. 

Якщо цю війну не зупинити негайно, світ зіткнеться з падінням глобальної пропозиції основних аграрних продуктів від 10 до 50 %, включаючи пшеницю, ячмінь, кукурудзу, рапс і соняшникову олію, що призведе до глобального зростання цін та інших негативних наслідків.

Аграрії вже не зможуть провести посіви цього року за звичайним графіком. Ті райони України, які є найбільш продуктивними для сільського господарства, зараз постійно піддаються обстрілам з повітря та артилерії, а деякі з них, ймовірно, заміновані або містять боєприпаси, що не розірвалися.

Також для ефективної адаптації до зміни клімату необхідно зберегти ліси та водно-болотні угіддя, які є критичними для підтримки дикої природи.

"За 13 днів агресії ворог пошкодив понад 12 тис. кв. км природно-заповідного фонду України. Це близько третини заповідних територій Україні. Якщо цю війну не зупинити негайно, ми втратимо ці екосистеми", – сказала вона.

В матеріалі підкреслили, що через напад на Україну та порушення всіх норм міжнародного права, є висока ймовірність збільшення витрат на військово-промисловий комплекс у всьому світі, що призведе до збільшення викидів парникових газів, і це у той час, коли скорочення є так гостро необхідними.

Війна також змусила Україну призупинити свою діяльність у сфері пом’якшення наслідків та адаптації до зміни клімату. 

Нагадаємо, Україна вимагає виключити РФ із міжнародних природоохоронних організацій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екокомітет звернувся до міжнародної спільноти з потужним закликом.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря