Річки Закарпаття принесли в Європу 90 тонн пластикового сміття

Річки Закарпаття принесли в Європу 90 тонн пластикового сміття

Катерина Бєлоусова

До акції з прибирання річки долучилося 1500 волонтерів

В Угорщину закарпатські річки принесли близько 90 тонн пластикового сміття, здебільшого пляшок, які вкрили річище та береги Бодрогу.

Щоб подолати сміттєву навалу європейські активісти організували акцію Plastic Cup, під час якої зібрали 11 тонн пластику, повідомляє Euronews.

Зазначається, що на Закарпатті не налагоджена система утилізацію відходів. Окрім того, внаслідок російської агресії тисячі жителів окупованих регіонів евакуювалися на захід країни, що ускладнило роботу комунальних служб. 

“На Закарпатті не налагоджено утилізацію відходів, їх там просто звалюють у річковій заплаві, а з настанням повені вода підхоплює сміття і приносить в Угорщину", – пояснив керівник проєкту Plastic Cup Міклош Джаляй-Корпош.

Він додав, що акцію проводять щороку. Близько 1500 волонтерів на саморобних плотах та човнах спускаються річкою і протягом кількох днів збирають сміття. Після цього відходи сортують та відправляють на переробку.

"Насправді це лише верхівка айсберга. Ми знаємо, що не зможемо прибрати із заплави все сміття. Думаю, що реальне рішення в тому, щоб використовувати менше пластику, щоб такі відходи взагалі не з'являлися. Якщо ж ви його все ж таки купуєте, викидайте упаковку в правильний бак для роздільного збору сміття!", – сказав Джаляй-Корпош.

В матеріалі підкреслили, що пластик з Закарпаття через Угорщину потрапляє у Чорне море. Однак ця проблема не унікальна для України. Адже близько 80% пластику у Світовий океан потрапляє через річки та канали. 

Зазначається, що Євросоюз вживає заходів для скорочення пластикового забруднення океану і залишкових побутових відходів удвічі до 2030 року. Однак наразі процес затягується і обсяги паковання в побутовому смітті за 10 років зросли на 19%. 

“Пластикове сміття поширюється світом попри кордони, і зупинити його можна лише спільними зусиллями. Угорські організатори Plastic Cup працюють із партнерами із Західної України, щоб запобігти подальшому забрудненню річки”, – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, екоспільнота закликала міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця допомогти зберегти єдину станцію сортування сміття у Береговому на Закарпатті.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, сміття з України до Угорщини рухаються цілі потоки сміття по річці Тиса зі швидкістю 100 пляшок за хвилину. Причина такої критичної екологічної ситуації у відсутності системи поводження з відходами.

Читайте також
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки