Результати виборів в ЄС загрожують Європейському зеленому курсу, – експерти shutterstock

Результати виборів в ЄС загрожують Європейському зеленому курсу, – експерти

Ганна Велика

Свої побоювання фахівці обґрунтовують, зокрема, великим політичним тиском на кліматичну політику в ЄС

Інститут європейської екологічної політики (IЄEП) провів опитування 312 європейських експертів зі сталого розвитку, які проаналізували прогрес екологічної політики ЄС. На думку більшості з них, результати червневих виборів у Євросоюзі поставлять під загрозу впровадження Європейської зеленої угоди (Green Deal).

Такі дані містяться у звіті Green Deal Barometer (“Барометр Зеленої угоди”) від ІЄЕП.

Фахівці також з нетерпінням чекають виборів до ЄС у червні, причому більшість експертів (67%) схильні думати, що результати виборів негативно вплинуть на впровадження Green Deal.

Виконавчий директор IЄEП Ееро Ірьо-Коскінен зазначає, що кліматична політика ЄС все більше піддається політичному тиску.

“Останні кілька місяців показали (…), що ця екологічна та кліматична свідомість починає розмиватися, і що багато з уже досягнутих компромісів і угод ставляться під сумнів промисловістю, фермерами та державами-членами”, – говорить він.

Експерти зазначають, що там, де є політичний консенсус, Європа досягла значного прогресу, наприклад, в напрямку вуглецевої нейтральності – в енергетичному секторі.

Тут важливу роль відігравали ширші політичні обставини. Вторгнення росії в Україну дозволило Європі прийняти чітку позицію щодо необхідності стати незалежною від російського газу за допомогою таких ініціатив, як REPowerEU, які спрямовані на стимулювання використання відновлюваних джерел енергії.

Близько 74% опитаних експертів кажуть, що зусилля ЄС щодо декарбонізації енергетики, ймовірно, допоможуть досягти цілі кліматичної нейтральності блоку до 2050 р.

Однак інші сектори Європейської зеленої угоди не змогли отримати достатню політичну підтримку. Як приклади, експерти наводять регламент про стале використання пестицидів, який врешті-решт було відкликано, та запропонований закон про відновлення природи, який не має достатньої підтримки в Раді ЄС.

На думку 62% опитаних, “недостатня прихильність урядів країн-членів” є однією з головних перешкод на шляху перетворення положень Green Deal на затверджене законодавство.

Тривожні тенденції, про які говорить ІЄЕП у своєму звіті, збігаються із даними моніторингового звіту від Європейського агентства з навколишнього середовища (ЄAНС), опублікованого у грудні минулого року. У ньому аналітики проаналізували зусилля Євросоюзу по виконанню ним міжнародних зобов’язань щодо клімату та біорізноманіття, як це встановлено в Паризькій угоді 2015 р. та Монреальській угоді 2022 р. В результаті вони змушені були констатувати, що Євросоюз “не на шляху до досягнення жодної з цих цілей”.

У березні ЕкоПолітика повідомляла, що Європа скорочує витрати на зелений перехід.

Пізніше, у квітні, ми розповідали, що Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів, щоб полегшити адміністративне навантаження на них.

Читайте також
Стали відомі деталі амбітного плану ЄС щодо відновлення природи до 2050 року
Стали відомі деталі амбітного плану ЄС щодо відновлення природи до 2050 року

Це перший закон, який передбачає заходи не лише для збереження, а й для відтворення природи

Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”
Країни ЄС ухвалили довгоочікуваний закон “Про відновлення природи”

Він набуде чинності через 20 днів після публікації в Офіційному віснику ЄС

Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил