Сонячна та вітрова енергія стали вигіднішими за викопне паливо, – IRENA shutterstock

Сонячна та вітрова енергія стали вигіднішими за викопне паливо, – IRENA

Ганна Велика

Довгострокова політика підтримки відновлюваної енергетики прискорила її розвиток, забезпечила вдосконалення технологій та зниження витрат

У 2023 році 81% відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) були дешевшими, ніж традиційні варіанти викопного палива.

Таку статистику наводить Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії (IRENA) у своєму звіті "Витрати на виробництво електроенергії з відновлюваних джерел у 2023 році", оприлюдненому на Глобальному саміті з відновлюваних джерел енергії під час Генеральної Асамблеї ООН 24 вересня в Нью-Йорку.

Експерти зазначили, що ВДЕ залишаються конкурентоспроможними попри те, що ціни на викопне паливо повертаються до попередніх рівнів собівартості.

На думку аналітиків, після десятиліть падіння витрат і вдосконалення технологій, особливо для сонячної та вітрової енергетики, соціально-економічні та екологічні переваги впровадження відновлюваної енергетики зараз є унікально переконливими. На підтвердження своїх слів вони наводять такі цифри:

  • з рекордних 473 ГВт ВДЕ, створених у 2023 році, 81% (382 ГВт) нещодавно введених в експлуатацію проєктів з відновлюваної енергетики мали нижчу вартість, ніж їхні альтернативи, що працюють на викопному паливі;
  • завдяки вражаючому зниженню вартості приблизно до 4 центів США за кіловат-годину лише за один рік, глобальні витрати на сонячну енергетику у 2023 році були на 56% нижчими, ніж на викопне паливо та ядерну енергетику;
  • відновлювана енергетика з 2000 року дозволила заощадити до $409 млрд на паливі в енергетичному секторі в усьому світі.

Джерело: irena.org.

Генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера заявив, що відновлювана енергетика залишається конкурентоспроможною порівняно з викопними видами палива.

“Завдяки довгостроковій політиці підтримки відновлюваної енергетики, вона прискорила свій розвиток. Своєю чергою, зростання призвело до вдосконалення технологій та зниження витрат”, – сказав він.

irena.org

Джерело: irena.org.

Досягнення мети потроєння потужностей ВДЕ до 2030 року, поставленої країнами на COP28, вимагає, щоб глобальна потужність відновлюваних джерел енергії досягла 11,2 ТВт, додаючи в середньому 1044 ГВт нових потужностей щорічно, говорять експерти. За розрахунками IRENA, 8,5 ТВт буде забезпечено лише за рахунок сонячних фотоелектричних станцій та наземних вітрових електростанцій.

Найважливішим, на думку аналітиків агентства, є те, що потрійне збільшення потужності має супроводжуватися ключовими інструментами енергетичного переходу, такими як накопичувачі енергії. За їхніми даними, у період з 2010 по 2023 рік вартість проєктів зі зберігання електроенергії знизилася на 89%. Це полегшує інтеграцію великих потужностей сонячної та вітрової енергетики, допомагаючи розв'язати проблеми інфраструктури енергосистеми.

irena.org

Джерело: irena.org.

“У найближчі роки очікується значне зростання всіх відновлюваних джерел енергії, що відкриває перед країнами великі економічні можливості”, – додав Ла Камера.

Фахівці заявили, що відновлювана енергетика за замовчуванням стала найдешевшим джерелом нової генерації електроенергії. Вони наполягають, аби політики та зацікавлені сторони зосередилися на забезпеченні того, щоб політика, нормативні акти, ринкові структури, інструменти підтримки, механізми зниження ризиків та фінансування були швидко приведені у відповідність до потрійної мети та представлені в наступному раунді Національно визначених внесків (НВВ) до Паризької угоди у 2025 році.

Днями ЕкоПолітика розповідала, що члени Міжнародного енергетичного агентства у своїй вересневій доповіді заявили, що кліматична мета потроїти світову відновлювану енергію до 2030 року цілком досяжна.

Читайте також
Кліматична мета потроїти світову відновлювану енергію до 2030 року цілком досяжна, – МЕА
Кліматична мета потроїти світову відновлювану енергію до 2030 року цілком досяжна, – МЕА

Але для цього потрібна політична воля та спрощення дозвільних процедур

За 6 місяців 2024 року ЄС отримав більше електроенергії з ВДЕ, ніж з викопного палива
За 6 місяців 2024 року ЄС отримав більше електроенергії з ВДЕ, ніж з викопного палива

Але існують проблеми із поданням країнами-членами національних енергетичних та кліматичних планів

Україна має потенціал перейти на ВДЕ швидше, ніж інші країни, – Крістенсен
Україна має потенціал перейти на ВДЕ швидше, ніж інші країни, – Крістенсен

Це питання вибору шляху у середньостроковій та довгостроковій перспективі 

В Україні запроваджують систему “зелених” аукціонів для підтримки виробників ВДЕ
В Україні запроваджують систему “зелених” аукціонів для підтримки виробників ВДЕ

Ідеться про енергію сонця, вітру, біогазу, а також мікро- та малі гідроелектростанції