У НБУ порушили питання кліматичних змін і "зелених" облігацій Shutterstock

У НБУ порушили питання кліматичних змін і "зелених" облігацій

Олекса Франко

У банку звернули увагу на європейський досвід

У вівторок, 30 березня, Рада Національного банку України під час засідання розглянула проблематику глобальної зміни клімату і відповідних заходів із макроекономічної політики.

Про це йдеться на сайті Національного банку України. Зазначається, що також було розглянуто низку питань фінансового характеру НБУ.

"Питання глобальної зміни клімату є актуальним викликом для творців політики (полісі-мейкерів) як у розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються. Очевидно, що подолання цього виклику є неможливим у межах однієї країни й потребує координації зусиль на міжнародному рівні", – йдеться в повідомленні пресслужби НБУ.

Учасники засідання наголосили, що світ уже перейшов від теоретичних досліджень до реалізації практичних кроків із мінімізації "вуглецевого сліду", зокрема шляхом використання інструментарію монетарної політики центрального банку. Наприклад, концепція кліматичних змін реалізована у стрес-тестах банківської системи, які здійснює Європейський центральний банк. Стрес-тест наступного (2022) року фокусуватиметься на ризиках, пов’язаних із кліматичними змінами – відповідні рекомендації було оприлюднено ще в листопаді 2020 року. ЄЦБ також враховує кліматичні зміни у макроекономічних моделях, методах прогнозування та оцінки ризиків.

Також центральні банки, які здійснюють політику кількісного пом’якшення, реалізують концепцію протидії кліматичним змінам на практиці шляхом надання преференцій для "зелених облігацій", тобто облігацій, що використовуються для залучення фінансування екологічних інвестиційних проєктів. І хоча міжнародні стандарти "зелених" облігацій ще не досить визначені, відповідний ринок демонструє стрімке зростання, йдеться в заяві Ради НБУ.

Члени Ради вказали на те, що з огляду на можливість впливу кліматичних змін на виконання основних функцій Національного банку з підтримки цінової та фінансової стабільності відповідний аналіз має стати частиною наступного перегляду Стратегії монетарної політики НБУ.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Вітренко заявив, що екоподаток можуть підняти, і назвав причину. Зазначається, що Міністерство енергетики в довгостроковій перспективі розглядає збільшення податку на викиди СО2 і використання цих грошей для компенсації різниці виробникам "зеленої" електроенергії.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу