Прокуратура відкрила кримінальну справу по факту знищення природи Оболонського острова у Києві facebook.com/kekz.ua – Моріна А.

Прокуратура відкрила кримінальну справу по факту знищення природи Оболонського острова у Києві

Ганна Велика

За твердженнями екологів, будівельники завдали шкоди довкіллю під час проведення реконструкції

Оболонська окружна прокуратура міста Києва після звернення Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) відкрила криминальне провадження по факту масового знищення природи на заповідному Оболонському острові у Києві.

Про це повідомили члени КЕКЦ на сторінці у Facebook.

Вони розповіли, що Оболонський острів входить до складу регіонального ландшафтного парку “Дніпровські острови”.

“Під час будівництва Мосту-Хвилі на острові незаконно та чи за незаконними документами було зрубано біля 200 вікових дерев та біля 1000 кущів, знищено біотопи кажанів (біля 40 місць), а також знищено фрагменти вологих та заболочених лук площею 5 га. При цьому знищена популяція півників сибірських, внесених до Червоної книги України – біля 100 рослин”, – констатували екологи.

Крім того, вони зафіксували повне знищення бульдозерами та іншою технікою шару ґрунту на площі близько 14 га.

Фахівці оцінили збитки, завдані заповідній природі, у 1,5 млн грн. Всю відповідальність за порушення природоохоронного законодавства та знищення природи вони поклали на КП “Плесо”, яке є з землекористувачем Оболонського острова.

У КЕКЦ розповіли, що на думку відомого вченого, який вивчав природу Києва, доктора біологічних наук Івана Парнікози, Оболонський острів – це перлина регіонального ландшафтного парку "Дніпровські острови" і цинічне знищення його унікальної природи можна порівняти зі знищенням відомого Будинку з химерами на Печерську.

“Тільки Будинок із химерами можна відбудувати заново, а повернути унікальну дику природу заливних лук на Оболонський острів вже неможливо”, – резюмували екологи.

Як раніше розповідала ЕкоПолітика, Оболонський острів завжди був об’єктом підвищеної уваги. Так, у серпні 2022 року співробітники НАБУ, САП та КМДА запобігли незаконному відчуженню у приватну власність Оболонського острова площею 147,7 тис. кв. м.

На початку червня ми повідомляли, що екологи КЕКЦ виявили знищення на Оболонському острові однієї з найбільших у столиці популяцій червонокнижних рослин – півників сибірських. Кількома днями пізніше ЕкоПолітика інформувала про те, що на Оболонському острові незаконно знесли близько 200 вікових дерев і близько 1000 кущів й висадили замість них молоді деревця. Крім зелених насаджень, під час реконструкції будівельники зруйнували місця проживання червонокнижних тварин та повністю знищили шар ґрунту на площі близько 14 га.

На початку липня ЕкоПолітика розповідала, що екоактивісти КЕКЦ заявили про свій намір домогтися закриття київського КП "Плесо".

Читайте також
У Києві 24-28 липня буде критичний рівень діоксиду азоту у повітрі
У Києві 24-28 липня буде критичний рівень діоксиду азоту у повітрі

Це може негативно вплинути на самопочуття людей

У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту
У Києві планують частково відмовитись від косіння трави: деталі експерименту

Практика відмова від косіння є поширеною в багатьох європейських столицях

У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються