Проєкт закону про відходи електронного обладнання перейшов у фінальну стадію shutterstock

Проєкт закону про відходи електронного обладнання перейшов у фінальну стадію

Ганна Велика

Екопосадовці стверджують, що його ухвалення дозволить Україні нарешті навести лад у сфері електронних відходів

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України розробило проєкт Закону “Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного та електронного обладнання”. Зараз він проходить фінальну стадію громадського обговорення.

Про це повідомило Міндовкілля.

Проєкт Закону "Про електричне та електронне обладнання та відходи електричного та електронного обладнання" міністерство оприлюднило 26 грудня 2023 р. Він визначає правові, економічні й організаційні засади у сфері управління електричним та електронним обладнанням і відходами електричного та електронного обладнання.

Документ розроблений для забезпечення екологічної безпеки, запобігання негативного впливу цих відходів на здоров’я людей та навколишнє природне середовище. Він передбачає запровадження системи розширеної відповідальності виробника, встановлення роздільного збирання та рециклінгу відходів електричного та електронного обладнання, контролю за їх утворенням і обробленням, та повернення в економічний обіг вторинної сировини.

До відходів електричного та електронного обладнання (ВЕЕО) належать мобільні телефони, холодильники, чайники, телевізори, електронні сигарети, іграшки, спортивні гаджети тощо.

Основна проблема полягає в тому, що темпи зростання кількості ВЕЕО в 5 разів швидші, ніж темпи їх переробки. Наприклад, у 2022 р. лише 22,3% електронних відходів було зареєстровано як належно зібрані та перероблені.

Шалений споживчий попит на гаджети та іншу електроніку у світі та в Україні зокрема спричинив справжнє сміттєве “цунамі”. Так, у 2022 р. утворилося 62 млн т електронних відходів, які можуть заповнити 155 мільйонів 40-тонних вантажівок. Якщо їх поставити в один ряд, цього буде  достатньо, щоб обігнути Землю по екватору.

Додатковим негативним фактором є те, що термін використання електричної та електронної техніки зазвичай досить короткий, оскільки технології швидко змінюються, а ремонт виробниками у більшості випадків не передбачений.

За прогнозами, у 2030 р. у світі утвориться понад 82 млн тонн відходів цього виду. Це на 33% більше, ніж у 2022 р.

За підрахунками Global E-waste Monitor, покращення управління електронними відходами може дати глобальний чистий прибуток (тобто з урахуванням вартості переробки) близько 38 млрд доларів.

На початку року ЕкоПолітика повідомляла, що розробка та подання законопроєкту “Про відходи електричного та електронного обладнання” внесена у плані пріоритетних дій Міндовкілля на червень 2024 року. Цим же документом на липень заплановане розроблення та подання законопроєкту “Про батареї, акумулятори та відходи батарей і акумуляторів”.

Як повідомляла ЕкоПолітика у березні, Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”.

Читайте також
До 2050 року людство продукуватиме майже вдвічі більше побутових відходів, – фахівці
До 2050 року людство продукуватиме майже вдвічі більше побутових відходів, – фахівці

Економічне зростання та утворення відходів залишаються тісно пов'язаними

В Україні понад 8 тисяч компаній стануть нелегальними через "реформу" відходів
В Україні понад 8 тисяч компаній стануть нелегальними через "реформу" відходів

Міндовкілля своїми діями зробило цей процес фізично неможливим

У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття
У День Довкілля волонтери UAnimals прибрали 20 тонн сміття

450 людей зібралися на весняний Марш прибирання UAnimals