Скандальний законопроєкт про побудову ХАЕС зняли з розгляду Верховної Ради shutterstock

Скандальний законопроєкт про побудову ХАЕС зняли з розгляду Верховної Ради

Ганна Велика

На додачу до суспільного спротиву, ще й розрахунки щодо добудови виявилися застарілими

17 червня Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг підтримав до першого читання законопроєкт про добудову енергоблоків №3 та №4 Хмельницької атомної електростанції (ХАЕС), але з порядку денного Верховної Ради його зняли.

Про результати засідання повідомили на сайті комітету.

На засіданні були присутні 14 народних депутатів, 12 із них підтримали рішення направити законопроєкт до сесійної зали, ще 2 нардепів утрималися.

"Ми розуміємо, що є блоки, в яких строки експлуатації закінчаться швидше, ніж в інших. І якщо щось буде виходити з експлуатації, то щось інше має й додаватися у мережу", – прокоментував таке рішення голова комітету Андрій Герус.

Як виявилося, НАЕК "Енергоатом" подала розрахунки 2018 року щодо добудови атомних енергоблоків, тому очільник комітету попросив керівництво компанії надати актуальні розрахунки.

За інформацією члена енергокомітету Андрія Жупанина, законопроєкт про добудову ХАЕС прибрали з порядку денного Верховної Ради та не розглядатимуть цього тижня. Він розповідає, що у парламенті “не змогли не враховувати резонанс, який виник навколо цієї пропозиції”. Також Жупанин стверджує, що у ВР поки немає голосів за цей документ, оскільки деякі фракції чітко заявили, що вони не будуть підтримувати законопроєкт про купівлю реакторів, які вироблені "Росатомом".

Сам Жупанин заявив, що категорично не підтримує цей законопроєкт, назвавши його таким, що шкодить інтересам держави. Його позицію у Facebook публічно підтримали, зокрема, голова Біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха, ексглава ОГТСУ Сергій Макогон, керуючий партнер консалтингової компанії Imepower, яка працює, зокрема, у сфері "зеленої" енергетики, Юрій Кубрушко.

Як повідомляла ЕкоПолітика у травні, 19 громадських організацій, асоціацій та осередків екологічного спрямування висловилися проти добудови Хмельницької АЕС.

Читайте також
Екологи висловилися проти добудови Хмельницької АЕС
Екологи висловилися проти добудови Хмельницької АЕС

Таку позицію у зверненні до керівництва країни підтримали 19 громадських організацій, асоціацій та осередків екологічного спрямування

Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Країни визнають ключову роль ядерної енергетики для досягнення кліматичної нейтральності"

Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц
Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц

Для будівництва нової АЕС знадобиться 15 років та 15-20 мільярдів євро інвестицій

Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості
Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості

Всі технології з переліку матимуть прискорені дозвільні процедури