Потрібно носити респіратори й убезпечити маленьких дітей: яка ситуація з повітрям у Києві shutterstock.com

Потрібно носити респіратори й убезпечити маленьких дітей: яка ситуація з повітрям у Києві

Олена Яценьо

За прогнозами екологині, якість повітря в Києві буде тільки гіршою

Днями в Києві зафіксували один із найвищих показників забруднення повітря у світі, за якого багатьом людям треба носити респіратори, зачиняти вікна у приміщеннях й убезпечувати маленьких дітей.

Такі поради дала президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок, прокоментувавши УНІАН ситуацію з повітрям у Києві.

Нагадаємо, що згідно з даними порталу Iqair, станом на ранок середи, 25 серпня, індекс Києва становив 105 за норми в 50. Столиця України була на 10-му місці в рейтингу міст світу за забрудненням повітря.

За словами Циганок, основна концентрація забруднювальних речовин у місті концентрується на висоті 1 метра від поверхні, а отже, потрібно серйозно подбати про безпеку дітей.

"Маленькі діти особливо схильні до небезпеки астми. Ідеально якомога менше бути присутнім просто неба. Головна небезпека таких днів — шкідливі речовини накопичуються, а також це може призвести до загострення наявних хронічних захворювань або спричинити нові", — сказала експертка.

Відповідно, людям із захворюваннями дихальної системи за такого рівня атмосферного забруднення радять носити респіратори, а, перебуваючи в приміщеннях, зачиняти вікна і вмикати очищувачі повітря. Також заборонено проводити спортивні заняття просто неба.

На думку Циганок, громадяни й активісти повинні порушувати питання про проблему якості повітря, пов'язану з транспортом, а не тільки говорити про забруднення з боку промисловості.

"Дуже часто навколо проблем промисловості й певних суб'єктів господарювання дуже багато уваги, хоча там модернізація рухається набагато швидше. Складніше справа йде з містами, де влада реагує на запит жителів. Поки запит жителів буде акцентовано на дорогах і об'єктах будівництва, і тільки в кінці буде питання рівня чистоти повітря і природних ресурсів, то проблеми будуть розв'язуватися точково", — вважає вона.

За прогнозами екологині, ситуація із забрудненим повітрям у Києві буде посилюватися, тому необхідно обмежувати кількість пересувних засобів і термін їх експлуатації.

"Завжди набагато простіше скласти рейтинг і знайти винних у державі, або серед представників бізнесу. Набагато складніше громадськості визнати, що вони самі є частиною цієї проблеми. Крім того, коли немає винного, то набагато складніше на цій темі заробити якісь дивіденди, оскільки питання маніпуляцій тут теж наявне", — сказала вона.

Експертка наголосила, що часто увага громадськість зосереджена на великих, відкритих міжнародних холдингах і набагато менше порушується питання відповідальності влади в конкретних містах.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що 25 серпня Київ потрапив у десятку міст світу з найзабрудненішим повітрям. Українська столиця посіла 10-те місце в сумнозвісному рейтингу.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького