Поліція закрила справу птахофабрики “Агроль”, яка забруднює річку кровʼю lvivoblrada.gov.ua

Поліція закрила справу птахофабрики “Агроль”, яка забруднює річку кровʼю

Катерина Бєлоусова

Відходи підприємства спускають гнучким шлангом, який прибирають при загрозі викриття чи позапланової перевірки

На Львівщині у селі Підгайчики поліція закрила кримінальне провадження щодо птахофабрики "Агроль", яка зливає кров птиці і рештки відходів у річку Підоль, що знаходиться поблизу їхньої території та викидає відходи просто посеред полів та лугів.

Поліція не врахувала фото і відео, на яких завдяки аерозйомці зафіксовано, що з території підприємства виливається рідина, яка забарвлює річку у криваво-червоний колір, пише організація з охорони навколишнього середовища ЕКО.ЮА у Facebook.

Активісти неодноразово зверталися до Держекоінспекції, департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА та Держпродспоживслужби, проте це не дало жодного результату.

“Одні не "бачили" порушення, інші "наче" не компетентні у цьому питанні. Це свідчить лише про небажання відповідних структур виконувати свої функції щодо захисту довкілля та пошуку джерел забруднення, залишаючи мешканців прилеглих територій лише з листами-відписками без жодної надії на вирішення проблеми”, – пише ЕКО.ЮА.

У жовтні 2021 року екоактивісти звернулися до Перемишлянське відділення поліції про вчинення ТОВ "Агроль" кримінального правопорушення, передбаченого статтею 236 Кримінального кодексу України.

20 січня 2022 року поліція закрила кримінальне провадження, як підкреслюють в матеріалі, без здійснення жодних експертиз, допитів свідків, перевірки наданого фото і відео факту порушень та повідомлення заявника про закриття справи.

За час досудового розслідування змінилося 3 слідчих і єдине, що вони взяли до уваги – відбір проб води Екоінспкцією у Львівській області, яка не виявила зміни забарвлення води.

Місцеві мешканці кажуть, що побачити викиди вкрай важко, оскільки на підприємстві ретельно слідкують, щоб не було людей неподалік водойми, а нечистоти спускають не стаціонарною трубою, а гнучким шлангом, який прибирають при загрозі викриття чи позапланової перевірки.

Як відомо, Львівщина зайняла одне із останніх місць у екологічному рейтингу областей України і однією з основних екологічних проблем області визнано забруднення річок.

Нагадаємо, на Львівщині та Волині екоактивісти пікетують птахофабрики.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Львівський національний аграрний університет завдав довкіллю мільйонних збитків.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років