Під Одесою збудують потужний сміттєпереробний завод shutterstock

Під Одесою збудують потужний сміттєпереробний завод

Іван Шевчук

Розвиваючи успіх біогазової станції, яка працює під Одесою трохи більше року, на місцевому полігоні ТПВ хочуть побудувати нові потужності для ефективної утилізації відходів

Вже цього року на полігоні ТПВ "Дальницькі кар'єри" під Одесою розпочнеться будівництво заводу з енергоефективної утилізації відходів. Спалюючи відновлюване паливо, тут генеруватимуть як теплову енергію (орієнтовна потужність – 16 МВт*годину), так і електричну (орієнтовну потужність – 7 МВт*годину).

Про це повідомляє інтернет-ресурс "Знають всі" .

Крім того, 2022-го на полігоні планують запустити сортувальну станцію, яка дозволить збільшити ефективність генерації "зеленої" електрики зі звалищного газу.

Обидва проекти здійснюватиме група компаній Clear Energy Group, яка серед іншого керує полігоном та займається вивозом сміття в Одесі. У нові проекти Clear Energy збирається вкласти понад 50 млн. євро.

На полігоні ТПВ "Дальницькі кар'єри" група компаній уже реалізувала один масштабний інвестпроект. З кінця 2020 року вона ввела в експлуатацію потужну біогазову станцію.


Біогазова станція на полігоні ТПВ під Одесою

Станція дегазації щогодини знищує 3200 м3 звалищного газу. Його вплив на парниковий ефект у 24 рази вищий, ніж у CO2. Крім того, цей газ схильний до самозаймання, що загрожує пожежами.

Знищуючи небезпечний звалищний газ, станція генерує "зелену" електрику. Працює біогазова станція на базі трьох генераційних установок австрійського виробника Jenbacher. Її загальна потужність – 4 МВт.

Із введенням в експлуатацію генеруючих потужностей сміттєпереробного заводу сумарна електрогенерація полігону зросте майже втричі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що потенційно Україна може виробляти біогаз у обсягах, здатних забезпечити чверть газових потреб країни .

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей