Південну Європу знову охопила масштабна посуха economist.com

Південну Європу знову охопила масштабна посуха

Катерина Бєлоусова

Посуха може зашкодити роботі європейських гідроелектростанцій, сільському господарству, зупинити річковий транспорт

Південна Європа переживає незвичну зимову посуху, яка є вже другою сильною посухою за рік.

У Франції зафіксована найбільш посушлива зима з початку моніторингу в 1959 році, адже дощів не було 32 дні поспіль, повідомляє The Economist. 

В матеріалі розповіли, що в Італії найбільша річка По несе на 61% менше води, ніж зазвичай в цю пору року. А на її долину припадає приблизно третина виробництва сільськогосподарської продукції країни. 

Автори додали, що в Альпах взимку 2023 року була рекордно низька кількість снігу, а сніговий покрив – нерівний.

“Альпи – водонапірна вежа Європи. Вони забезпечують 25-50% води, що протікає головними річками континенту – Дунаєм, По, Рейном і Роною. Через малу кількість снігу, який розтане в найближчі місяці, рівень річок, ймовірно, буде надзвичайно низьким, а разом з ним і запаси води для людей і рослин уздовж їхніх берегів”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що політики усвідомлюють небезпеку від посухи. Так президент Франції Еммануель Макрон оприлюднив план з 53 пунктів щодо економії 10% споживання води до 2030 року. 

У матеріалі підкреслили, що Кабінет міністрів Італії створив кризову групу для розробки надзвичайної програми дій і дав їй 30 днів для звіту. Водопровідні мережі країни потребують модернізації. Так втрати води з трубопроводу в середньому становить колосальні 37% по всій країні, а в деяких регіонах цей показник сягає 70%.

Автори додали, що італійські фермери на півночі вже планують висаджувати менше рису, якому потрібно більше води, ніж іншим культурам. 

"Сезонні кліматичні прогнози показують теплішу, ніж зазвичай, весну-початок літа, але наскільки вологою вона буде ще невизначено, – сказав Андреа Тореті з Європейської обсерваторії посухи Коперника, дослідницького органу ЄС. – Посушлива весна може сильно вдарити по сільському господарству, знову піднявши ціни на продовольство. Виснажені водні шляхи, можливо, доведеться закрити для великих барж, що збільшить транспортні витрати.”

Зазначається, що посуха також може зашкодити роботі європейських гідроелектростанцій, які виробили значно менше енергії у 2022 році через тодішню посуху. Оскільки посухи стають все частішими, Європі потрібно пройти довгий шлях, перш ніж вона стане “водостійкою”.

Нагадаємо, влітку 2022 року Європа потерпала від найсильнішої за пів тисячоліття посухи. Рівень води у річках знизився настільки, що на поверхню вийшли так звані голодні камені, які пророкують неврожай і голод, а робота річкового транспорту на окремих ділянках стає неможливою.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Каталонії, регіон в Іспанії на березі Середземного моря, рівень води у водосховищі Сау впав до 8% ємності. Регіон потерпає від найсильнішої за останні 10 років посухи.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу