Під час перевірок підприємств хімпрому тепер проводитимуть фото- та відеозйомку shutterstock

Під час перевірок підприємств хімпрому тепер проводитимуть фото- та відеозйомку

Ганна Велика

Таким чином держава хоче забезпечити прозорість у взаємодії з суб'єктами господарювання у сфері хімічної безпеки

Кабінет міністрів України затвердив Порядок фіксації заходів державного нагляду (контролю) у сфері забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією.

Про нововведення повідомили на сайті уряду.

Цього вимагають положення євроінтеграційного рамкового Закону "Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією". Верховна Рада прийняла його у грудні 2022 року.

У Кабміні впевнені, що такий Порядок дозволить інспекторам Держекоінспекції ефективно та повною мірою реалізовувати свої повноваження щодо фіксації заходів нагляду (контролю).

“Крім того, слідуючи європейським курсом, маємо забезпечити прозорість та публічність взаємодії держави та суб'єктів господарювання у сфері хімічної безпеки. Наша мета – побудувати такі відносини, коли державі довіряє і громадськість, і бізнес. Чіткий порядок фото- та відеофіксації перевірок на підприємствах дозволить досягти цієї цілі. Будуть усунуті будь-які можливості для зловживань, перекручування фактів та потенційні корупційні чинники”, – прокоментувала перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко.

Затверджений Порядок передбачає, що екоінспектори під час перевірок на підприємствах хімічної промисловості фіксуватимуть процес перевірки, виявлені правопорушення та їх наслідки. Для цього вони зможуть використовувати портативні відеореєстратори, фото- та відеокамери, безпілотники, інші прилади.

Відзнятий матеріал зберігатиметься 120 діб. Якщо він буде залучений у рамках адміністративних, кримінальних чи дисциплінарних проваджень – до завершення таких справ. Строк зберігання також може бути продовжено з урахуванням термінів оскарження підприємством рішення органів державного нагляду (контролю).

Нагадаємо, 8 грудня 2022 року Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8037 “Про хімічну безпеку та управління хімічною продукцією”.

Як писала ЕкоПолітика на початку серпня, в Україні з’явиться реєстр загроз хімічній безпеці.

Читайте також
У ЄС обмежили використання ще одного “вічного хімікату”
У ЄС обмежили використання ще одного “вічного хімікату”

Нові законодавчі рішення відбулися в рамках Регламенту REACH

В Україні з’явиться реєстр загроз хімічній безпеці 
В Україні з’явиться реєстр загроз хімічній безпеці 

Це черговий крок у реформуванні національної системи хімічної безпеки

Український ринок звільнятимуть від особливо небезпечних хімічних речовин
Український ринок звільнятимуть від особливо небезпечних хімічних речовин

Це стане ще одним з елементів національної системи хімічної безпеки європейського спрямування, яку будує наша країна

Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції
Кабмін імплементував європейський регламент REACH щодо безпечності хімічної продукції

Ухвалений документ стане важливим елементом нової національної системи управління хімічною продукцією, побудованої за європейськими стандартами