ООН вперше визнала чисте довкілля невід'ємним правом людини ООН

ООН вперше визнала чисте довкілля невід'ємним правом людини

Людмила Гончаренко

Це рішення назвали "історичним проривом"

У Женеві на 48-я сесії Ради ООН з прав людини ухвалили резолюцію, що визнає доступ до безпечного та чистого довкілля як фундаментальне право людини. Про це повідомляє міжнародне інформагентство Reuters.

За відповідну резолюцію проголосували переважна більшість країн, попри критику з боку США й Великобританії.

Текст резолюції, запропонований Коста-Рикою, Мальдівами, Марокко, Словенією та Швейцарією, був прийнятий 43 голосами "за", між тим Росія, Індія, Китай та Японія утрималися від голосування. Сполучені Штати не голосували взагалі, оскільки на даний час вони не входять до складу Ради, що складається з 47 членів.

Резолюція, яка вперше обговорювалася в 1990-х роках, не має обов'язкової юридичної сили, але може формувати світові стандарти. Юристи, які беруть участь в судових процесах з питань клімату, кажуть, що це може допомогти їм сформувати аргументи в справах, що стосуються навколишнього середовища і прав людини.

"Це може змінити життя у світі, де глобальна екологічна криза щорічно викликає понад дев'ять мільйонів передчасних смертей", – сказав спеціальний доповідач ООН з прав людини та навколишньому середовищу Девід Бойд, назвав це рішення "історичним проривом".

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, близько 13,7 мільйона смертей на рік, або близько 24,3% від загальносвітового показника, викликані екологічними ризиками, такими як забруднення повітря і хімічний вплив.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про заяву генсека ООН Антоніу Гутерріша стосовно того, що світ перебуває на межі катастрофи через потепління. Також повідомлялось, що за підрахунками ООН через забруднене повітря щороку помирає 7 млн людей.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів