Новий нацплан України з ВДЕ: що він передбачає shutterstock

Новий нацплан України з ВДЕ: що він передбачає

Ганна Велика

Експерти одностайні, що наша країна має високий енергетичний потенціал 

Частку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) у валовому кінцевому споживанні енергії у 2030 році планують довести до 27%.

Таку цифру наводить Семен Драгнєв, спеціаліст науково-інжинірингового центру "Біомаса", що спеціалізується на наданні консалтингових послуг щодо отримання енергії з біомаси, біогазу та твердих побутових відходів. Він проаналізував Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року та план заходів з його виконання, затверджений Кабінетом міністрів України 13 серпня 2024 року.

Наводимо основні тези з його аналізу положень документа.

Що планується

Передбачається, що частка ВДЕ до 2030 року за секторами становитиме:

  • у системах теплопостачання та холодопостачання – 33%;
  • у виробництві електроенергії – 29%;
  • у транспортному секторі – 17%.

Як збираються цього досягти

План передбачає імплементацію 38 заходів. Вони направлені на досягнення наступних цілей:

  1. Розвиток ВДЕ у виробництві електричної енергії. Необхідне фінансування: $12,6 млрд. З них на розвиток генерувальних потужностей з ВДЕ на основі використання біомаси та біогазу – $1,681 млрд.
  2. Розвиток ВДЕ в системах теплопостачання та холодопостачання.  Необхідне фінансування: $6,7 млрд. З них на розвиток теплогенерувальних потужностей з ВДЕ – $3,419 млрд.
  3. Збільшення обсягів використання енергоносіїв, отриманих з ВДЕ, у транспортному секторі. Необхідне фінансування: $1,25 млрд. З них на використання в транспортному секторі біоетанолу – $450 млн, біодизельного палива – $19 млн, біометану – $2 млн.
  4. Нормативно-правове та організаційне забезпечення розвитку ВДЕ.

На думку експерта, галузь біоенергетики в Україні має значний потенціал для розвитку. Це обумовлено особливостями клімату, перспективою аграрного сектору й наявністю необхідної робочої сили.

Якими темпами мають розвиватися ВДЕ в Україні, щоб досягнути поставленої урядом цілі, Семен Драгнєв демонструє на графіку та у таблиці:

saf.org.ua

Графіка: saf.org.ua.

saf.org.ua

Графіка: saf.org.ua.

За словами фахівця, найбільший енергетичний потенціал в Україні мають сільськогосподарські залишки та енергетичні рослини.

Виробництво теплової енергії

Згідно з Нацпланом, до 2030 року в структурі споживання відновлюваної енергії в секторі теплопостачання та холодопостачання внесок біомаси становитиме 5749 тис. тонн нафтового еквівалента на рік (тис. т н.е./рік), а біогазу – 235 тис. т н.е./рік за загального валового кінцевого споживання енергії з ВДЕ – 7400 тис. т н.е./рік. Таким чином, частка біомаси разом із біогазом становитиме у 2030 році майже 81% у цьому секторі від усіх ВДЕ.

“Ще одним потенційним відновлюваним джерелом для виробництва теплової енергії може стати біометан, який заміщуватиме природний газ як повний його аналог”, – впевнений Семен Драгнєв.

Він також нагадав, що в умовах проведення переговорів про вступ до ЄС необхідно запровадити механізм видачі гарантій походження теплової енергії, виробленої з ВДЕ, відповідно до вимог Директиви RED III.

Виробництво електроенергії

Встановлена електрична потужність біомасових та біогазових об’єктів електроенергетики на початок 2024 року становила 319 МВт. Ця цифра не враховує об’єкти, розташовані на тимчасово окупованих територіях.

У планах – будівництво та введення в експлуатацію нових потужностей біогенерації.

Заплановано, що виробництво електричної енергії з біомаси зросте до 3850 ГВт⋅год у 2030 році. Його загальна потужність становитиме близько 876 МВт.

Як потенційні напрями збільшення частки ВДЕ в електроенергетиці в уряді бачать:

  • використання біоенергетики на теплоелектростанціях та теплоелектроцентралях шляхом їх переобладнання;
  • використання біометану на новій високоманеврової генерації або теплоелектроцентралях та когенераційних установках, які використовують природний газ.

Використання рідких та газоподібних біопалив у транспортному секторі

У 2020 році валове кінцеве споживання енергії з ВДЕ у цьому секторі складало 95 тис. тонн нафтового еквівалента (148 тис. тонн нафтового еквівалента з урахуванням мультиплікаторів згідно з Директивою 2009/28/ЄС). Із них 51,1 тис. т н.е. — біоетанол/етилтретбутиловий ефір, вироблений з біоетанолу.

Згідно з Нацпланом, до 2030 року частка енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому споживанні енергії становитиме не менше 17%, що в перерахунку на натуральні величини становить 830 тис. т н.е. З них споживання рідкого біопалива (біоетанол, біодизель) забезпечить 420 тис. т н.е.

Біометан

Наразі біометан є надзвичайно перспективним напрямом. Єврокомісія  планує до 2030 року виробляти 35 млрд куб. м біометану на рік, щоб повністю відмовитись від споживання російського викопного палива. За розрахунками, Україна потенційно може забезпечити до 20% цієї потреби.

Сумарний енергетичний потенціал виробництва біогазу/біометану в Україні оцінюється у 21,8 млрд куб. м на рік (18,7 млн т н.е. на рік).

У серпні ЕкоПолітика повідомляла, що Київщина тепер має план розвитку біогазової галузі.

Нагадаємо, компанія “Водень України” та AB5 Consulting отримали грант від Великобританії на реалізацію проєкту H2U і побудують завод із виробництва відновлюваного водню в м. Рені Одеської області.

Як розповідала ЕкоПолітика раніше, у 2023 році світ оновив річний рекорд по виробництву електроенергії з ВДЕ.

Читайте також
Вперше в Україні ОСББ отримало кредит за програмою “5-7-9%” на встановлення СЕС
Вперше в Україні ОСББ отримало кредит за програмою “5-7-9%” на встановлення СЕС

Кількість заявок на пільгові кредити від громадян та бізнесу вже перевищила 7 тисяч

Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій