Нова петиція від екоактивіста пропонує в рази збільшити штрафи за викинуте сміття shutterstock

Нова петиція від екоактивіста пропонує в рази збільшити штрафи за викинуте сміття

Людмила Гончаренко

Встановлені законодавством розміри штрафів, на думку автора петиції, не мають суттєвого впливу на правопорушників

Збільшити в рази штрафи за викиди сміття для фізичних та юридичних осіб з метою збереження природних ресурсів України пропонується в електронній петиції №22/123836-еп, що оприлюднена 30 вересня. Її автором є екоактивіст із Харківщини, організатор екоакції "Чисті Уди" та власник почесної нагороди "За Гідність та Патріотизм" Артем Приходько.

В петиції зазначається, що за даними статистики Міністерства розвитку громад на територій України в 2020 році було виявлено 22,6 тис. несанкціонованих звалищ, що займають площу 0,56 тис. га. На думку автора, це відбувається через те, що велика кількість громадян та великих підприємств ігнорують культуру поводження зі сміттям.

Приходько вважає, що існуючі розміри штрафів за несанкціоноване поводження зі сміттям є достатньо низькими і кожен громадянин, як і підприємство, вспромозі їх оплатити. 

В петиції наголошується, що задля збереження екології земельного фонду та водних ресурсів України необхідно ухвалити законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів з приводу збільшення розміру штрафів передбачених за правопорушення у сфері поводження з відходами. А саме:

  1. Збільшити штрафи за викинуте сміття:
  • в 20 разів для фізичних осіб до 14 450 - 29 750 грн;
  • в 50 разів для юридичних осіб до 68 000 - 98 600 грн;
  1. Збільшити розмір штрафів за викиди сміття та промислових відходів або залишків виробництва біля водойм (на відстані 100 м від максимально зареєстрованого рівня водойми під час паводку, або безпосередньо у воду):
  • для фізичних осіб до 17 000 - 34 000 грн;
  • для юридичних осіб до 136 000 - 197 200 грн.

Автор ініціативи наголошує, що збільшення розмірів штрафів стало б рухомим важелем впливу на свідомість громадян та послугувало б додатковим джерелом фінансування сфери екології, захисту природних ресурсів та сфери сортування побутових відходів.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика писала про петицію Iллі Сигачова щодо запровадження у Києві дня без авто, яку все ще можна підтримати за посиланням.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років