Німеччина може “провалити” водневу стратегію з вини Євросоюзу shutterstock

Німеччина може “провалити” водневу стратегію з вини Євросоюзу

Катерина Бєлоусова

Єврокомісія планує розділити бізнес з виробництва та постачання енергії

Дослідження Кельнського університету показало, що Німеччина може не досягти своїх водневих цілей до 2030 року, адже інвесторів відштовхує незрозуміла стратегія законодавців щодо “зеленого” палива.

Заплановані проєкти зможуть забезпечити лише 5,6 гігават потужності до кінця десятиліття, а цільовий показник – 10 ГВт, повідомляє Bloomberg.

Наразі потужність виробництва водню з використанням відновлюваної енергії становить лише 0,95 гігават.

В матеріалі зазначили, що країна планує субсидії для стимулювання переходу на “зелений” водень. Н2 вважається ключовим рішенням для подолання залежності від викопного палива, декарбонізації промисловості та транспорту, а також для досягнення кліматичних цілей Німеччини.

Однак дослідники виявили, що в Євросоюзі не існує узгодженого визначення поняття “паливо”, що обмежує інвестиційні рішення, оскільки оператори не знають, чи відповідають їхні заводи критеріям.

Фахівці енергетичної німецької компанії EON попередили, що інвестиції в мережеву інфраструктуру можуть бути збентежені проєктом пропозицій ЄС щодо включення водню в правила газового ринку. Так Єврокомісія планує відокремити водневі мережі від операторів газових мереж та розділити бізнес з виробництва та постачання енергії.

"Повинна бути можливість зберегти газові та водневі мережі в рамках однієї компанії, — сказав член правління EON Патрік Ламмерс. – Інакше оператори газових мереж втратять стимули перепрофілювати свою інфраструктуру на водень.”

В матеріалі зазначили, що така пропозиція ЄС ще обговорюється.

Нагадаємо, новий уряд Німеччини викрили на втручанні у 2021 році в діяльність Єврокомісії, щоб вплинути на законотворчість ЄС, яке регулює виробництво відновлюваного водню.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині компанія з виробництва спеціальних хімічних речовин Evonik розробляє аніонопровідну мембрану для дешевого виробництва “зеленого” водню.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон