Незаконні рубки на майже 3 млн грн: прокурори розповіли про нові справи за тиждень shutterstock

Незаконні рубки на майже 3 млн грн: прокурори розповіли про нові справи за тиждень

Ганна Велика

Посадовців лісової галузі підозрюють у службовій недбалості та підробці документів

Протягом тижня, що минув, співробітники прокуратур повідомили одразу про 3 справи щодо незаконної заготівлі деревини, сумарна шкода державі від яких перевищила 2,8 млн грн.

Більш детальну інформацію щодо них оприлюднили пресслужби Рівненської, Київської та Чернігівської обласних прокуратур.

1. Майстрам лісу Макарівського лісництва філії "Макарівське лісове господарство" ДП "Ліси України" прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Київської обласної прокуратури повідомили про підозру у службовій недбалості. Слідчі встановили, що лісівники неналежним чином виконували свої службові обов’язки з охорони лісу.

Вони допустили незаконну порубку деревини на закріпленій за ними території у Бучанському районі. Тому невстановлені особи скористалися можливістю та зрубали 161 дерево. Це спричинило збитки на суму майже 700 тис. грн.

Підозрюваних звинувачують за ч. 2 ст. 367 КК України “Службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки”. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

2. За цією ж статтею судитимуть майстра лісу одного з лісництв Ніжинського району. Він не проконтролював правильність лісокористування на закріпленій за ним ділянці у в урочищі "Лисарівщина", не перевірив додержання лісозаготівельниками правил рубання лісу під час проведення санітарної рубки. Таким чином, службовець допустив незаконну рубку дерев різних порід, яку своєчасно не виявив та не зафіксував.

Як наслідок, без спеціального дозволу (лісорубного квитка) знищено 21 дерево на території об'єкта природно-заповідного фонду – ботанічного заказника місцевого значення "Урочище "Лисарівщина".

Своєю бездіяльністю посадовець завдав державі шкоду на суму понад 516 тис. грн.

3. Прокурори Сарненської окружної прокуратури повідомили про підозру голові Спеціалізованого сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу. У 2020 році він умисно вніс неправдиві відомості у лісорубний квиток. Маючи дані про якісну та кількісну характеристику кожної лісової ділянки, в документі посадовець замість дозволеної санітарної рубки поодиноких дерев незаконно вказав "суцільно лісосічну рубку".

Пізніше, на підставі цього підробного документа, працівники, яких найняв голова кооперативу, вирубали 487 дерев різних порід та різного діаметра.

Цією неправомірною рубкою посадовець завдав державі збитків на понад 1,6 млн грн.

Тепер його звинувачують за двома статтями Кримінального кодексу: незаконна порубка дерев, а також службове підроблення офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 4 ст. 246, ч. 2 ст. 366 КК України).

Голова кооперативу ризикує провести за ґратами від 5 до 7 років.

Днями ЕкоПолітика повідомляла про те, що члени Київського еколого-культурного центру звинуватили чиновників Міністерства у справах ветеранів України у спробі знищити 270 га Мархалівського лісу з метою подальшого продажу деревини та отримання прибутку у 80 млн грн.

За день до цього ми також розповідали про те, що керівник та троє учасників організованої злочинної групи, які обіймали посади у ДП “Кутське лісове господарство” та з 2018 року займалися незаконними рубками, завдали збитків довкіллю на майже 250 млн грн. Тепер вони постануть перед судом.

Читайте також
За тиждень прокурори повідомили про 3 справи щодо незаконної порубки лісу
За тиждень прокурори повідомили про 3 справи щодо незаконної порубки лісу

Вони знаходяться на різних етапах провадження

Голосування за скандальний законопроєкт про санітарні рубки провалилося, – Железняк
Голосування за скандальний законопроєкт про санітарні рубки провалилося, – Железняк

Природоохоронці напередодні повторно закликали громадськість звертатися до народних обранців з вимогою не підтримувати цей документ

На Миколаївщині судитимуть правоохоронця, який організував незаконну рубку дерев
На Миколаївщині судитимуть правоохоронця, який організував незаконну рубку дерев

Йому та його спільникам загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років