Названо найважливіші кроки для міст та багатоповерхівок, щоб легше пережити зиму shutterstock

Названо найважливіші кроки для міст та багатоповерхівок, щоб легше пережити зиму

Катерина Бєлоусова

Місцеву владу закликають максимально перевести учнів, студентів та працівників на дистанційну форму навчання та роботи

Спеціалісти Держенергоефективності та Експертної ради підготували практичні рекомендації щодо проходження осінньо-зимового періоду 2022/2023 років.

Вони допоможуть громадам, зокрема керівникам та представникам ЦОВВ, місцевим органам влади, а також керівникам ОСББ (ЖБК), йдеться в пресрелізі Держенергоефективності.

Найважливіші кроки для громад

Пріоритетом є забезпечення медичних закладів резервними джерелами електричної та теплової енергії (когенераційні установки, електричні генератори й бойлери, модульні котельні тощо), а також автономним водопостачанням і каналізацією. Необхідно оптимізувати використання бойлерів і стерилізаційних шаф. Розробити схеми скорочення, за необхідності, споживання електричної та теплової енергії до рівнів, забезпечуваних резервними джерелами. Передбачити наявність двотижневого запасу пального, питної й технічної води.

Для ефективної організації управління споживанням енергоресурсів призначити в кожному органі влади відповідального за впровадження системи енергетичного менеджменту та визначити його повноваження. Прискорити впровадження систем енергетичного менеджменту.

Оцінити можливість використання енергосервісу для оптимізації енергоспоживання органами влади, державними установами, підприємствами державної і комунальної власності тощо.    

Проаналізувати можливості запровадження місцевих програм стимулювання енергоефективних заходів у багатоквартирних та приватних житлових будинках.

Припинити використання архітектурної підсвітки та світлової соціальної реклами на державних і комунальних будівлях.

Зменшити кількість опалюваних будівель,  площі опалювальних та освітлювальних приміщень, оптимізувати режими робочого часу з максимальним переведенням на дистанційну форму роботи.

За можливості, використати для догріву повітря й води в будівлях і приміщеннях спліт-системи інверторного типу, теплові помпи, котли на твердому паливі, фотоелектричні панелі й сонячні колектори тощо.

Максимально перевести на дистанційну форму роботи працівників підприємств та установ комунальній власності. Перевірити працездатність каналів передачі інформації при різних сценаріях розвитку подій в регіоні.

Перевести на дистанційну форму навчання заклади середньої та вищої освіти (у разі можливості), перенести канікули на найхолодніший період; передбачити чергування закладів дошкільної освіти.

Узгодити з власниками зміну режимів роботи торговельно-розважальних, офісних центрів, що дозволить зменшити навантаження на енергетичну систему в пікові години (08:00-10:00, 17:00-23:00), а також стимулювати їх до скорочення споживання електричної та теплової енергії, передусім у пікові години.

Створити аварійний резерв мобільних енергоустановок, передусім когенераційних (для одночасної генерації електричної та теплової енергії); розробити схему їхнього можливого розподілу, облаштувати врізки для їхнього швидкого приєднання до мереж.

Сформувати реєстр мобільних енергоустановок, пристроїв зберігання енергії, джерел безперервного живлення великої потужності, що перебувають у приватній власності і які можна буде використати в надзвичайних ситуаціях за згодою власників.

Забезпечити наявність засувок для сегментування мереж централізованого теплопостачання.

Розробити та поширити, інформацію про дії громадян у разі:

  • аварійного переривання постачання електричної, теплової енергії, природного газу й води, відсутності зв'язку;
  • виникнення потреби у заміні або налагодженні котлів та встановленні спліт-систем інверторного типу, теплових помп, котлів на твердому паливі, фотоелектричних панелей і сонячних колекторів тощо.

Утеплити укриття, забезпечити теплове ізолювання входів, резервних джерел електричної та теплової енергії (або можливості приєднання до них), приточно-витяжної вентиляції, запасів питної й технічної води, біотуалетів.

Проінформувати мешканців про побутові заходи з підготовки та проходження осінньо-зимового періоду.

Найважливіші кроки для керівників ОСББ (ЖБК)

Ущільнити двері в під'їздах, встановити доводники (пружини) для їхнього автоматичного зачинення; за можливості, облаштувати теплові тамбури або встановити подвійні двері.

Засклити, ущільнити всі вікна в місцях загального користування (за неможливості – закрити їх плівкою, фанерою тощо).

Забезпечити теплову ізоляцію, утеплення місць загального користування, технічних поверхів, горищ, підвалів; теплову ізоляцію котельні, індивідуальних теплових пунктів, трубопроводів централізованого теплопостачання і гарячого водопостачання.

Замінити лампи розжарювання в місцях загального користування на світлодіодні малої потужності, за можливості, додатково встановити вимикачі з датчиками руху.

Провести балансування системи теплопостачання, відрегулювати індивідуальні теплові пункти.

Перевірити роботу дренажних кранів і повітряних клапанів, установлених у системах будинкового тепло- й водопостачання, переконатися в можливості зливу теплоносія (води) в разі виникнення надзвичайної ситуації.

Проінформувати мешканців про максимально можливий рівень навантаження електричної мережі в кожній квартирі.

Проінформувати мешканців про побутові заходи з підготовки та проходження осінньо-зимового періоду, зокрема щодо максимально ефективного, ощадливого використання електроенергії.

Створити будинкові ініціативні групи, комітети взаємодопомоги; за необхідності, затвердити будинкові графіки використання потужних електричних приладів та обладнання.

За наявності укриття, утеплити його, ущільнити вхідні двері, забезпечити їхню теплову ізоляцію (за можливості, облаштувати тепловий тамбур або встановити подвійні двері), передбачити наявність в укритті джерела електричної та/чи теплової енергії, приточно-витяжної вентиляції, запасу питної й технічної води, біотуалету.

Розмістити в загальнодоступних місцях інформацію про найближче укриття й дії мешканців будинку в разі аварійного переривання постачання електричної, теплової енергії, природного газу й води.

В пресслужбі зазначили, що такі важливі заходи варто зробити, щоб підготуватися до зими в умовах сьогоднішніх реалій.

Нагадаємо, українців закликали, окрім електроенергії, економити інтернет-трафік, адже під час аварійних та екстрених відключень станції мобільного зв’язку теж втрачають джерело живлення.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці аналітичного центру DiXi Group підготували поради на випадок форс-мажорних відключень електроенергії, водо–, газо– та теплопостачання.

Читайте також
Українців закликали економити електроенергію кожного дня
Українців закликали економити електроенергію кожного дня

Зменшити навантаження на мережу може кожен

Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF
Електрифікація може зменшити споживання енергії до 2050 року згідно з планом EDF

Електрифікація може зменшити споживання енергії транспортом, будівлями, а також викиди CO2

ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи
ОСББ у Коломиї можуть отримати відшкодування за енергозберігаючі заходи

В Україні стимулюють впровадження енергозберігаючих заходів

Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним
Українцям розповіли, як зробити дім енергобезпечним

"Розумний" лічильник та використання побутових приладів вночі дозволять економити на оплаті рахунків до 30–40%