Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу shutterstock

Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Катерина Бєлоусова

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Екоінспектори виявили у річці Дніпро перевищення допустимих концентрацій нафтопродуктів після російського обстрілу ДніпроГЕСу 22 березня у 4,2 рази за 1,4 км від станції та у 2,9 рази за 2,5 км від неї.

Лабораторний аналіз води, станом на 24 березня, показав поступове покращення показників її якості, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що на відстані 4,4 км від Дніпровської ГЕС перевищення нафтопродуктів не виявили. Аналіз також показав підвищення водневого показника (рН) від 8,63 до 8,75, при нормі 6,5-8,5.

“Такі значення свідчать про жорсткість води та не несуть ризиків для населення. Це може впливати на якісні властивості води, такі як смак, та провокувати появу осаду”, – пояснили у пресслужбі.

Зазначається, що станом на суботу, 23 березня, також зафіксували перевищення концентрації нафтопродуктів у 2,12 рази в районі питного водозабору Біленьківської громади. 

У пресслужбі додали, що за попередніми даними внаслідок обстрілу у Дніпро потрапило 0,5 тонни нафтопродуктів. Орієнтовна сума збитків від такого забруднення сягнула 159 308 гривень.

Нагадаємо, зранку у пʼятницю, 22 березня, російські війська здійснили найбільш масовану атаку на українську енергосистему за останній час, зокрема обстріляли ДніпроГЕС у Запоріжжі. Це могло створити нову екологічну катастрофу, однак загрози прориву немає.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Запоріжжі після обстрілу ДніпроГЕСу у зранку пʼятниці, 22 березня, у річку Дніпро потрапили нафтопродукти.

Читайте також
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи

У водах Миколаївського порту вміст нафти після аварії зашкалював у 16 разів
У водах Миколаївського порту вміст нафти після аварії зашкалював у 16 разів

На наступний день після аварії вміст нафтопродуктів перевищив норму у 7-8 разів