Названо десять найбільших у світі вітряних електростанцій shutterstock

Названо десять найбільших у світі вітряних електростанцій

Олена Яценьо

Загалом нині є 743 ГВт потужності вітроенергетики

Енергія вітру є одним із найбільш швидкозростаючих джерел відновлюваної енергії у світі. Згідно із 16-м Щорічним звітом Глобальної ради з вітряної енергетики (GWEC), лише у 2020 році в усьому світі було встановлено 93 ГВт нових потужностей, що на 53% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Крім того, за останні десять років світовий ринок вітряної енергії збільшився майже вчетверо.

Завдяки такому зростанню в усьому світі нині є 743 ГВт потужності вітроенергетики. На сайті NES Fircroft перелічили найбільші вітряні електростанції у світі, які сприяють цій приголомшливій кількості.

1. Комплекс ВЕС Ганьсу (Китай)

Вітряна електростанція Ганьсу, також відома як вітроелектростанція Цзюцюань, розташована на заході провінції Ганьсу в Китаї, на околиці пустелі Гобі. Із запланованою потужністю 20 ГВт це найбільша у світі вітряна електростанція. Опісля ВЕС стане домом для 7000 турбін і вироблятиме вдосталь енергії для живлення маленької країни.

Цей проєкт вартістю $17,5 млрд є частиною поштовху китайського уряду інвестувати $360 млрд у відновлювані джерела енергії. У 2005 році було започатковано закон про відновлювану енергетику, щоб досягти 200 ГВт встановленої вітряної потужності в країні.

Перший етап проєкту завершили 2010 року, було встановлено 3500 турбін потужністю 5,16 ГВт. Будівництво лінії змінного струму напругою 750 кВ для передачі електроенергії до центральної та східної частини Китаю розпочалося у 2008 році.

shutterstock

2. Центр вітряної енергії Альта (США)

Центр вітряної енергії Альта, також відомий як вітряна електростанція Мохаве, розташований на перевалі Техачапі в горах Техачапі, в окрузі Керн, Каліфорнія. Він має робочу потужність 1550 МВт і є найбільшою вітряною електростанцією в США.

Спочатку розроблена Terra-Gen Power, філією ArcLight Capital Partners і Global Infrastructure Partners, ВЕС постачає приблизно 1500 МВт до Південної Каліфорнії Едісон в рамках 25-річної угоди про закупівлю електроенергії.

Будівництво розпочалося в липні 2010 року й передбачало 11 етапів, останній з яких було завершено у 2013 році. Проєкт мав на меті скоротити викиди CO2 більш ніж на 5,2 млн метричних тонн (що еквівалентно зняти з доріг 446 тисяч автомобілів) і виробляти електроенергію для 275 тисяч будинків у Каліфорнії.

Заплановано подальші етапи, щоб у кінцевому підсумку довести потужність об’єкта на 1550 МВт до 3000 МВт.

3. Вітряний енергоцентр у Муппандал (Індія)

Вітряна електростанція Муппандал, розташована в районі Каньякумарі в Індії, є найбільшою активною вітряною електростанцією в країні. Він керується Агентством розвитку енергетики Таміл Наду і має загальну встановлену потужність 1500 МВт.

Вітряна електростанція має 3000 турбін потужністю від 200 кВт до 1650 кВт. Виробники турбін для цього проєкту містили Enercon, NEG Micon, Suzlon і Vestas.

Гірська географія околиць забезпечує сильний вітер з Аравійського моря, виробляючи енергію для місцевого населення.

4. Hornsea One (Великобританія)

Hornsea One, загальною потужністю 1,2 ГВт, є найбільшою морською вітряною електростанцією у світі. Це також була перша офшорна вітряна електростанція у світі, потужність якої перевищила 1 ГВт. Розташована біля узбережжя Йоркширу, вона займає 407 квадратних кілометрів і має 174 турбіни Siemens, кожна з індивідуальною потужністю 7 МВт.

Проєкт належить 50-50 між Ørsted та Global Infrastructure Partners (GIP). FID (Остаточне інвестиційне рішення) для проєкту ухвалили в лютому 2016 року, і він отримав свою першу потужність у лютому 2019 року.

Hornsea One запрацювала на початку 2020 року й виробляє удосталь енергії, щоб забезпечити електроенергією понад мільйон домогосподарств у Великобританії. Він також підтримує 350 постійних робочих місць і створив понад 3000 під час будівництва.

Розташований у регіоні Хамбер, Hornsea One є частиною інвестицій на 6 млрд фунтів стерлінгів ($8,7 млрд) для перетворення цього району на центр відновлюваної енергії.

shutterstock

5. Джайсалмерський вітряний парк (Індія)

Вітряний парк Джайсалмер, розташований у районі Джайсалмер, Раджастхан, у Західній Індії, є другою за величиною вітряною електростанцією в Індії з потужністю 1064 МВт. Проєкт, розроблений компанією Suzlon, було розпочато в серпні 2001 року. Він досяг поточної потужності у квітні 2012 року.

У проєкті було використано весь портфель турбін Suzlon на той час, від його найпершої моделі потужністю 350 кВт до серії S111 – 2,1 МВт.

Замовниками проєкту є приватні незалежні постачальники та виробники комунальних послуг, а також компанії як приватного, так і державного сектору, такі як Раджастанські шахти та мінерали, Hindustan Petroleum Corporation та CLP India.

Suzlon є однією з найбільших вітроенергетичних компаній у світі, з більш ніж 12 000 встановленими турбінами по всьому світу та загальною встановленою потужністю майже 19 ГВт.

6. Вітряна електростанція Shepherds Flat (США)

Вітряна електростанція Shepherds Flat, розташована поблизу ущелини річки Колумбія в штаті Орегон, має потужність 845 МВт. Проєкт отримав часткову гарантію позики в розмірі $1,3 млрд у рамках Програми партнерства з фінансовими установами (FIPP) від Міністерства енергетики в грудні 2010 року, а повної комерційної експлуатації було досягнуто в листопаді 2012 року. Енергія з ферми постачається в Південну Каліфорнію Edison.

Проєкт створив майже 400 робочих місць у будівництві й нині підтримує трохи менш ніж 50 постійних робочих місць, хоча, за оцінками, економічний вплив ферми для Орегону становить $16 млн на рік.

ВЕС розробила компанія Caithness Energy з використанням 338 вітряних турбін General Electric GE2.5XL 2,5 МВт, кожна з потужністю 2,5 мегават. Цей проєкт був уперше, коли ці турбіни використали в США. Партнерами проєкту були Google, GE Energy Financial Services, Sumitomo Corporation і Tyr Energy (підрозділ ITOCHU).

 Shutterstock

Вартість проєкту оцінювалася в $2 млрд, з яких $1,4 млрд пішли на турбіни та 10-річний контракт на обслуговування. ВЕС виробляє удосталь електроенергії для приблизно 235 тисяч будинків.​

7. Вітряна електростанція Roscoe (США)

Вітряна електростанція Roscoe, що належить і керується RWE, розташована за 45 миль на південний захід від Абіліна в Техасі й має потужність 781,5 МВт. ВЕС має 627 турбін, її було завершено в жовтні 2009 року, і тоді вона була найбільшою вітряною електростанцією у світі.

Проєкт було виконано чотирма етапами: перший (Roscoe) з 209 турбінами Mitsubishi 1-мегават, другий (Champion) з 55 машинами Siemens 2,3-мегават, третій (Pyron) із 166 турбінами GE 1,5-мегават, і четвертий (Інадейл) із ще 197 турбінами Mitsubishi потужністю 1 мегават.

Вітряну електростанцію Roscoe побудувала німецька E.ON Climate and Renewables (EC&R), підрозділ E.ON. ВЕС охоплює 100 000 акрів землі, яку переважно використовують для вирощування бавовни. ВЕС виробляє вдосталь електроенергії для живлення майже 250 000 середніх домогосподарств у Техасі. Вартість проєкту становить понад $1 млрд.

shutterstock

8. Центр вітряної енергії Horse Hollow (США)

Центр вітряної енергії Horse Hollow має потужність 735,5 МВт і охоплює 47 000 акрів землі в окрузі Тейлор і Нолан, штат Техас. На фермі працює 291 вітрогенератор GE потужністю 1,5 мегават і 130 вітрових турбін Siemens потужністю 2,3 мегавата.

Коли ВЕС було збудовано у 2006 році, вона була найбільшою у світі. Вітропарк збудувала компанія Blattner Energy трьома етапами, і нині він належить і Invest Energy Group, яка керує ним через свої дочірні компанії.

Будівництво ферми було великим благом для жителів регіону, оскільки воно значно збільшило зайнятість у регіоні, який раніше перебував у економічному занепаді. Економіка в окрузі Нолан, де розташовано багато турбін, дуже залежала від нафтових свердловин, які почали висихати в 1990-х роках.

Однак дослідження, яке провів консорціум West Texas Wind Energy, показало, що понад тисяча з 15 000 жителів округу Нолан нині безпосередньо зайняті в місцевій вітроенергетичній промисловості. У середньому ВЕС може виробляти електроенергію, достатню для забезпечення живленням 180 тисяч домогосподарств у Техасі.

Shutterstock

9. Вітряна електростанція Capricorn Ridge (США)

Вітряна електростанція Capricorn Ridge розташована в округах Стерлінг і Кокс у Техасі й має загальну потужність 662,5 МВт. ВЕС має 65 турбін Siemens потужністю 2,3 МВт і 342 вітряних турбін GE 1,5 МВт.

ВЕС побудувала компанія NextEra Energy Resources – найбільший виробник вітряної енергії в Сполучених Штатах, якій вона й належить.

Capricorn Ridge було побудовано двома етапами: перший розпочав комерційну діяльність у 2007 році, а другий — у 2008 році. Згідно з методологією Агентства з охорони навколишнього середовища США, проєкт дає можливість уникнути викидів парникових газів на суму понад 952 000 т/год, що еквівалентно вивезенню з доріг майже 186 000 транспортних засобів.

 Shutterstock

10. Морська вітряна електростанція Walney Extension (Великобританія)

Морська вітряна електростанція Walney Extension, розташована приблизно за 19 кілометрів на захід від Барроу-ін-Фернесса в Камбрії, біля північно-західного узбережжя Англії, складається з 87 турбін і має загальну потужність 659 МВт.

Сорок із них – це турбіни MHI-Vestas 8,25 МВт, які було додано на першому етапі проєкту, а 47 інших – це турбіни Siemens Gamesa 7 МВт, які збудували на другому етапі.

Проєкт є проєктом спільної власності між Ørsted (50%) та його партнерами PFA (25%) і PKA (25%). Його було відкрито у вересні 2018 року, і нині він виробляє досить енергії для живлення майже 600 тисяч будинків у Великобританії.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни