Науковці виявили звʼязок між глобальним потеплінням та безсонням

Науковці виявили звʼязок між глобальним потеплінням та безсонням

Катерина Бєлоусова

До 2100 року люди спатимуть на 50-58 годин менше

Американське дослідження показало, що підвищення температури до 30°C погіршує якість сну та в середньому зменшує його тривалість на 14 хвилин.

Наразі через глобальне потепління люди вже щороку сплять на 44 години менше, повідомляє The Washington Post.

У дослідженні взяли участь 47 000 дорослих людей з 68 країн. 

Зазначається, що у багатьох куточках земної кулі температура вночі підіймається швидше, ніж вдень. До 2100 року люди в усьому світі можуть втратити від 50 до 58 годин сну на рік.

“Оскільки потепління триватиме, людям буде важко знайти хороший нічний відпочинок”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що відсутність здорового сну може збільшити ризик багатьох серйозних проблем зі здоров’ям, таких як погане психічне здоров’я, ожиріння, проблеми з серцем або навіть рання смерть.

"Зараз ми не зовсім пристосовані до клімату, в якому живемо, – сказав один з дослідників Нік Обрадович. – Високі температури шкодять нашому сну за всіма напрямками, але цей зв’язок посилюється. Він стає більш значним за розміром, чим вищою стає температура".

Вчена з Бригамської жіночої лікарні Ребекка Роббінс пояснила, що під час сну у людини артеріальний тиск падає до найнижчої позначки. Без цього природного падіння у людей, швидше за все, буде підвищений артеріальний тиск, який може призвести до гіпертонії, серцевого нападу чи інсульту. Так після переходу на літній час різко зростає кількість випадків серцевих нападів, автомобільних аварій та травм на роботі.

В матеріалі пояснили, що ідеальна температура для засинання сягає 17-20°C, а зниження температури перед сном сприяє засинанню. 

Дослідники виявили, що надзвичайно висока температура найбільше впливає на тривалість сну, затримуючи його початок. Коротка тривалість сну була найгіршою влітку та серед людей похилого віку, ймовірно, через те, що їм важче регулювати температуру тіла. Найбільше втрачання сну відбувається саме в теплу пору року.

Зазначається, що якість сну найбільше постраждала у людей з країн з низьким рівнем доходу. Це може бути повʼязане з відсутністю кондиціонерів. 

За прогнозами, найбільшої втрати сну зазнають мешканці Близького Сходу, Південно-Східної Азії та Австралії. Очікується, що до кінця 21 століття люди в найтепліших регіонах втрачатимуть три ночі сну на рік через високі нічні температури.

Нагадаємо, дослідження кліматологів за допомогою штучного інтелекту показало, що світу не уникнути потепління на 1,5°C, яке станеться між 2033 і 2035 роками.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міжнародне дослідження консалтингової компанії GlobeScan показало, що побоювання кліматичних змін змушує 40% людей уникати народження дітей.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень