НАТО долучилося до “війни” зі зміною клімату та заявило амбітні цілі shutterstock

НАТО долучилося до “війни” зі зміною клімату та заявило амбітні цілі

Катерина Бєлоусова

Стратегічна концепція НАТО визначає кліматичні зміни як один із визначних викликів для безпеки у тривалій перспективі

НАТО планує скоротити викиди на 45% до 2030 року та досягти “чистого” нуля до 2050, адже розглядає кліматичні зміни як серйозний виклик у сфері безпеки.

Про це 28 червня заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, в рамках першого діалогу з кліматичних змін під час Мадридського саміту Альянсу, повідомляє Укрінформ.

Він розповів, що Альянс розвинув першу методологію для вимірювання парникових викидів від діяльності НАТО, як у цивільній, так і у військовій сферах. На основі цієї методології Столтенберг оголосив перші кліматичні цілі для НАТО як організації.

Частиною цих зусиль буде поступовий відхід від використання викопного пального, ширше використання у військовій діяльності відновлюваних джерел та альтернативних видів пального, що є "дружніми" для клімату, та підвищення енергоефективності обладнання.

"Просто зараз відбувається технологічна революція. "Зелена" енергія – це те, що може принести величезні переваги нашим військовим. Усі новітні авто є нині електричними. Я переконаний, що у майбутньому найбільш розвиненою буде та військова техніка, а найбільш стійкими – ті збройні сили, що не будуть покладаються на викопні види пального", – заявив він.

Столтенберг зазначив, що війна в Україні продемонструвала, наскільки небезпечною є залежність від певних товарів, що походять від тоталітарних режимів. Хоча це підштовхує світ до швидкого позбавлення залежності від російської нафти та газу, неможна замінювати одну залежність іншою.

"Багато нових "зелених" технологій залежать від рідкоземельних матеріалів, значна частина з яких надходить із Китаю. Тож нам необхідно провести диверсифікацію наших енергетичних ресурсів та існуючих шляхів постачання", – зауважив керівник НАТО.

Він підкреслив, що Стратегічна концепція НАТО, що буде прийнята на саміті Альянсу в Мадриді, визначає кліматичні зміни як один із визначних викликів для безпеки у тривалій перспективі. НАТО та країни-союзниці докладатимуть зусиль для усвідомлення та оцінки цієї загрози, для адаптації до неї військ та інфраструктури, а також для підвищення власної стійкості.

"Ми не можемо допускати компромісів у наших військових спроможностях. НАТО забезпечує мир за допомогою надійної політики стримування й оборони. Немає нічого більш важливого. Якщо ми не зможемо захистити мир, ми також не зможемо захистити світ від кліматичних змін”, – сказав він.

Столтенберг зазначив, що НАТО має забезпечити збройні сили обладнанням, яким вони зможуть cкористатися в умовах екстремальної спеки або холоду, їх здатність реагувати на надзвичайні події, захистити берегові споруди від підвищення рівня води та відповісти на наслідки воєнної активності у високих широтах Півночі.

Нагадаємо, Білл Ґейтс заявив, що люди з високим IQ повинні працювати в екологічному бізнесі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, спалахи епідемій на кшталт мавпячої віспи почастішають у світі через одну причину.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу