Нардеп Маріковський: Міндовкілля не хоче зменшувати кількість відходів Shutterstock

Нардеп Маріковський: Міндовкілля не хоче зменшувати кількість відходів

Іван Шевчук

У екокомітеті ВР точаться суперечки довкола того, які норми мають бути чільними у майбутньому законі про управління відходами

Як вважає заступник голови Комітету ВР з питань екополітики Олександр Маріковський, дехто з екокомітету та майже все Міндовкілля вважають, що зменшення утворення відходів не є пріоритетом під час створення нормативів для управління відходами.

Таким висновком нардеп поділився на своїй сторінці у ФБ.

Він каже, що велика частина "комітетських" правок до законопроєкту № 2207-1 "Про управління відходами" розроблена, "щоб наскрізно прописати зменшення утворення відходів як перший щабель ієрархії поводження з відходами". При цьому нардеп зауважує:

"Дехто з екокомітету та майже весь Мінеко вважає, що ці норми закладати не потрібно".

При цьому, мовляв, вони ігнорують світові тенденції. Тут нардеп апелює до повідомлення  Reuters про те, що 70 великих міжнародних компаній закликають скоротити виробництво пластику у світі заради захисту планети від катастрофічних наслідків кліматичної кризи.

Коментуючи цей допис, експертка із законодавства у сфері управління відходами Тетяна Тевкун зауважила, що слід розрізняти  запобігання утворенню відходів та скорочення виробництва пластику – "питання пов'язані, але трохи різні для тих, хто глибоко в темі".

Експертка каже, що повністю підтримує напрямок щодо зменшення пластикових відходів та засмічення ними довкілля.

Прокоментувати, чи доречними є заявлені нардепом Маріковським пластикові обмеження вона не змогла. З тієї простої причини, що той "не надав прикладу норм, які він пропонує":

"Попросіть його нехай він опублікує конкретні пропозиції, тоді будемо говорити по суті, а не загальними речами. Я читала його пропозиції - там жодних обмежень".

Саме відсутність конкретики у пропозиціях і справах закидали Олександру Маріковському його колеги по екокомітету під час сьогоднішнього засідання.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що сьогодні вісім членів екокомітету при двох, що утрималися, проголосували за те, щоб відсторонити Олександра Маріковського від роботи над законопроєктом № 2207-1 "Про управління відходами".

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради