Кліматична криза загрожує майбутньому бананів, оскільки майже дві третини бананових плантацій у Латинській Америці та Карибському басейні можуть виявитися непридатними для вирощування цього фрукту до 2080 року.
Про це йдеться у новому звіті організації Christian Aid "Банани: як зміна клімату загрожує найулюбленішому фрукту у світі".
Підвищення температури, екстремальні погодні умови та шкідники, пов'язані з кліматом, завдають шкоди країнам-виробникам бананів, таким як Гватемала, Коста-Ріка та Колумбія, знижуючи врожайність та спустошуючи сільські громади в усьому регіоні.
За оцінками, 80% експорту бананів, які постачаються до супермаркетів по всьому світу, походить з Латинської Америки та Карибського басейну – одного з найбільш вразливих регіонів до екстремальних погодних умов та кліматичних катаклізмів.
Однак урожай знаходиться під загрозою через кліматичну кризу, спричинену людиною, і загрожує життєво важливому джерелу їжі та засобам до існування громад, які не зробили практично ніякого внеску у викиди парникових газів, що спричиняють глобальне потепління.
"Зміна клімату вбиває наші врожаї. Це означає, що ми не маємо доходу, бо не можемо нічого продати. Моя плантація гине. Отже, те, що відбувається – це смерть", – сказала дослідникам Christian Aid 53-річна Аурелія Поп Со, яка вирощує банани у Гватемалі.
Чому це важливо
Банани є найбільш споживаним фруктом у світі та четвертою за важливістю продовольчою культурою в світі після пшениці, рису і кукурудзи. Близько 80% бананів, вирощених у світі, призначені для місцевого споживання, і понад 400 млн людей отримують від 15% до 27% своїх щоденних калорій за рахунок саме цих фруктів.
Як зміна клімату впливає на бананові рослини
Банани, особливо сорту кавендіш, є чутливими фруктами. Для зростання їм потрібен температурний діапазон від 15 до 35°C, а також достатня кількість води – але не занадто багато. Вони чутливі до штормів, які можуть змусити бананову рослину скинути листя, що значно ускладнює фотосинтез.
Хоча існують сотні сортів бананів, на кавендіш припадає переважна більшість експорту, оскільки фруктові конгломерати обрали його за відмінний смак, витривалість і високу врожайність.
Саме відсутність генетичної різноманітності робить банани особливо вразливими до швидкоплинних змін клімату.
Кліматична криза безпосередньо шкодить умовам вирощування – і сприяє поширенню грибкових захворювань, які вже знищують врожаї та засоби до існування. Чорний листовий грибок може знизити здатність бананових рослин до фотосинтезу на 80%. Він добре розвивається у вологих умовах, що робить банани вразливими до нерівномірних опадів і повеней.
Підвищення температури та зміна режиму дощів загострюють інший грибок – фузаріоз, який знищує цілі плантації кавендіша по всьому світу.
Раніше ЕкоПолітика розповідала, що через зміну клімату Європа ризикує залишитися без спа-курортів.