Нафтові компанії Канади не дотримуються екозобов'язань – дослідження shutterstock

Нафтові компанії Канади не дотримуються екозобов'язань – дослідження

Катерина Бєлоусова

Однак бум прибутку не був вкладений у зусилля з декарбонізації чи значне розширення робочих місць

Дослідники з Інституту Пембіна заявили, що більшість виробників нафтових пісків в Канаді не досягли значного прогресу у досягненні своєї мети декарбонізації сектора, попри історично високі прибутки та низькі капітальні витрати.

8 найбільших компаній в галузі нафтоносних пісків з промислової групи Pathways Alliance зобовʼязалися скоротити викиди на 22 млн тонн до 2030 року та досягти нульових викидів до 2050 року, повідомляє Lethbridge News Now.

Pathways Alliance обʼєднує 95% виробників нафтових пісків у Канаді, зокрема такі компанії, як Suncor, Cenovus, Conoco Phillips, Canadian Natural Resources, Imperial Oil і MEG Energy.

Президент Pathways Alliance Кендалл Діллінг заявив, що альянс усвідомлює, що він відіграє важливу роль у допомозі Канаді щодо досягнення кліматичних цілей.

"Очікування Інституту Пембіна про те, що компанії Pathways Alliance прийматимуть остаточні інвестиційні рішення щодо цих багатомільярдних проектів до того, як уряди завершать розробку нормативної бази для їх підтримки, нереалістичні", – сказав він.

Директор нафтогазової програми Інституту Пембіна Ян Горскі пояснив, що уряд Альберти запровадив або реалізує кілька ініціатив, зокрема вхідний податковий кредит на інвестиції, завершення розробки правил екологічного палива, систему ціноутворення на вуглець і обмеження на викиди нафтових пісків.

Однак автори звіту хочуть побачити більш детальні плани проєктів уловлювання вуглецю та те, які інвестиції в такі проєкти сприятимуть зменшенню викидів.

“Нафтогазовий сектор Канади, за оцінками, отримає прибуток у $152 мільярди у 2022 році. Однак бум прибутку не був вкладений у зусилля з декарбонізації чи значне розширення робочих місць у секторі. Замість екологічних ініціатив у звіті говориться, що компанії Pathway Alliance інвестують у викуп акцій і виплату дивідендів”, – зазначили в матеріалі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження незалежного аналітичного центру InfluenceMap показало, що 5 найбільших нафтогазових компаній перебільшують свої екологічні внески в публічних повідомленнях та продовжують спрямовувати більшість інвестицій у нафтогазові проєкти.

Читайте також
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу
Названо екологічні наслідки ракетного удару по ДніпроГЕСу

Орієнтовні збитки від забруднення нафтопродуктами сягнули 159 тисяч гривень

Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА
Виробництво одягу, ліків та техніки стає ключовим рушієм попиту на нафту – МЕА

Раніше нафту масово використовували для транспортного сектору, однак наразі для нього розвивають екологічні альтернативи