“Надія є”: названі світові позитивні екологічні історії 2022 року euronews.com

“Надія є”: названі світові позитивні екологічні історії 2022 року

Катерина Бєлоусова

У людства є 8,3-9,7 років, перш ніж межа глобального потепління на 1,5 ℃ буде перевищина

У світі протягом 2022 року були реалізовані численні позитивні екологічні проєкти різних масштабів – від маленьких локальних до глобальних, які здатні змінити світ.

Кліматичні та природні кризи можуть спричинити так звану екологічну тривогу, однак "перемоги" показують, що “надія є”, повідомляє Euronews.

Серпень 

В Сардинії, Італія, запровадили “громадську енергію”, в рамах якої громадяни виробляють власну відновлювану енергію та ділять доходи (енергію та гроші) між громадою.

Еквадор лідирує в співпраці з корінними групами для захисту тропічних лісів, запущена "Амазонська платформа для лісів, клімату та добробуту людей".

Дослідники зі Швейцарської федеральної лабораторії матеріалознавства та технології розробили паперову батарею з водяним перемикачем, яку можна використовувати для живлення одноразової електроніки.

Найшвидший у світі електричний корабель відпливе в Стокгольмі 2023 року, скоротивши вплив на навколишнє середовище та час у дорозі. Candela P-12 – це "літаючий пором" на 30 пасажирів, який розвиватиме швидкість 30 вузлів та не буде пошкоджувати хвилями береги.

В Індії гепарди вимерли вже понад півстоліття. Однак у серпні 2022 року великі коти нарешті повернуться до країни.

Дві третини Великого Бар'єрного рифу в Австралії показали найбільший кораловий покрив за 36 років.

euronews.com

Втрачений вид ігуани "народився знову" на Галапагоських островах вперше за майже 200 років.

Липень

Берлінський аеропорт Тегель буде перетворено на екологічно чисте селище на 10 000 осіб.

Несподівана угода, досягнута демократами в Сенаті, стане найамбітнішою акцією, яку будь-коли вживали США для боротьби з глобальним потеплінням.

Екологи, які звернулися до суду, щоб запобігти звалищу токсичних відходів у стародавньому осередку тропічного лісу Таркін на Тасманії, перемогли у федеральному суді.

Франція може узаконити використання рослинної олії як палива, щоб подолати кризу вартості життя.

Поки міські планувальники борються з проблемою простору Роттердама, компанія Wikkelboat розробила плавучі мінібудівлі з картону, які мають різноманітне використання, наприклад готелі, місця для проведення заходів, офіси та тимчасові житла. Вони можуть стати частиною рішення розвитку голландських міст на воді.

Уряд Великобританії інвестував рекордні суми у ВДЕ з потужністю генерації до 11 гігават енергії. Цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією 12 мільйонів будинків одночасно. 

Всесвітньо відома іграшкова компанія Mattel випустила ляльку відомої  природоохоронниці Джейн Гудолл, яка виготовлена на 75% з переробленого пластику.

euronews.com

"Пісочні батареї" можуть стати ключовим проривом у зберіганні сонячної та вітрової енергії цілий рік. Сонячна енергія, що накопичується в "піщаних батареях", може допомогти фінам пережити довгу холодну зиму, яка стане ще суворішою після того, як росія припинила постачання газу та електроенергії.

Бактерії стрептоміцети створюють "вибухову" молекулу, коли поїдають цукор, і дослідники стверджують, що її можна використовувати як альтернативне паливо для літаків.

Дослідницька група з університетів США та Китаю стверджує, що вони знайшли спосіб допомогти рослинам пережити сильну спеку.

У Швейцарії почне працювати водяна батарея, яка здатна накопичувати електроенергію, еквівалентну 400 000 акумуляторам електромобіля.

Червень

Датський стартап став піонером багаторазових менструальних продуктів, щоб допомогти жінкам відмовитися від пластику.

Християн в окрузі Оксфорд в Англії просять взяти конкретну обітницю захисту навколишнього середовища.

Голландська компанія RanMarine розгорнула кілька водних дронів шириною 157 сантиметрів під назвою WasteSharks, які захоплюють сміття та повертають його на сушу.

Вимерлу "фантастичну гігантську черепаху" знайшли живою на Галапагоських островах.

euronews.com

В місті Льовен у Бельгії заборонили проїзд автомобілів у центр.

У Лангхольмі, поблизу Гретна-Грін на кордоні з Англією громада зібрала 4,5 мільйона євро та купила 2100 гектарів землі, щоб зберегти цінні території.

У Великобританії будують найбільшу у світі вертикальну ферму розміром з 96 тенісних кортів.

Німецька неурядова організація наполегливо працює над розведенням нової популяції спіксових ара, довівши їх кількість до 180 здорових особин. Це повертає вид з межі вимирання.

Фінляндія стане першою європейською країною, яка досягне чистого нуля та планує мати відʼємні викиди до 2040 року. 

Травень

Вчені виявили, що останні 10 вакіт не "приречені" на вимирання і можуть відновитися якщо в їхніх водах припиниться незаконний вилов.

Європейська комісія сподівається розпочати широкомасштабне розгортання сонячної енергії та відновити європейську сонячну промисловість. Сонячні батареї можуть бути встановлені на всіх громадських будівлях Європи до 2025 року.

Іспанський дайвер врятував 12-метрового кита, який потрапив у незаконну рибальську сітку.

euronews.com

У Великій Британії була проведена перша в світі операція "net-zero", що прокладає шлях до більш стійких практик у сфері охорони здоров’я.

Вчені припускають, що людська сеча може стати хорошою альтернативою хімічним добривам. 

Квітень

Переможець лотереї використовує свій виграш у розмірі 200 мільйонів євро для створення екологічної благодійної організації.

В Коста-Ріці створили реабілітаційний центр для осиротілих дитинчат лінивців.

Вчені зі шведського університету створили енергетичну систему, яка дозволяє вловлювати та зберігати сонячну енергію протягом 18 років, вивільняючи її у вигляді тепла, коли це необхідно.

Найбільше місто Швейцарії, Цюріх, повністю відмовитися від викопного палива.

euronews.com

Зʼявилися "Нічні сонячні панелі", які здатні виробляюти електроенергію після заходу сонця.

Березень

Американський мільярдер Дуглас Томпкінс перетворив регіон Патагонія в Чилі на національний скарб. В національному парку Серро-Кастільо рятують від вимирання андського оленя.

Згідно з новим звітом, сонячна та вітрова енергія може зрости достатньо, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5C, якщо 10-річний середній темп зростання в 20 відсотків зможе підтримуватися до 2030 року.

Інноваційний дерев'яний хмарочос у Швеції вловлює стільки ж вуглецю, скільки 10 000 лісів.

euronews.com

Панама прийняла новий закон, який надає природі "право на існування".

В Австралії мільярдер Майк Кеннон-Брукс намагається купити три вугільні електростанції країни. Мета полягає в тому, щоб закрити їх назавжди та замінити на відновлювані джерела енергії.

ООН погодила угоду про забруднення пластиком

Лютий

Китай відкрив перше вертикальне лісове місто для жителів, у ньому проживає близько 500 людей і понад 5000 кущів і дерев.

euronews.com

Арнольд Шварценеггер хоче "припинити забруднення".

Січень

Столиця Естонії стане Зеленою столицею Європи у 2023 році завдяки інноваційному та сучасному підходу до сталого розвитку.

Студенти спроектували "плаваючий будинок", щоб рятувати людей від повеней.

euronews.com

Крихітна текіла зникла з дикої природи в 2003 році через діяльність людини, але завдяки зусиллям природоохоронних центрів колонії цього маленького прісноводного виду знову процвітають.

Австралійський стартап бореться з вирубкою лісів за допомогою армії дронів.

До пандемії світова конференц-індустрія викидала стільки ж викидів парникових газів, скільки США. Цей сектор серйозно забруднює навколишнє середовище, але нещодавнє дослідження показало, що перехід до більшої кількості лише онлайнових і гібридних подій може принести велику користь планеті. Відповідно до звіту IPCC 2021, у нас є 8,3-9,7 років, перш ніж ми перевищимо межу глобального потепління на 1,5 ℃. Але дослідники кажуть, що перенесення конференцій онлайн може подовжити цей термін приблизно на 1,5 року.

Біля тропічного узбережжя Таїті, морські дослідники виявили один із найбільших коралових рифів, які коли-небудь знаходили. І, на відміну від багатьох своїх аналогів, на нього, здається, не впливає людська діяльність.

Нагадаємо, у Стамбулі, Туреччина, відкрився перший в Європі біорафінарний завод з відʼємними викидами, де водорості перетворюються на енергію та корисні продукти, зокрема паливо, харчові добавки та добрива.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, грецький острів Тілос реалізує програму управління відходами Just Go Zero, яка дозволяє громаді утилізувати 86%.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва