На Житомирщині створили 6 нових заповідних об’єктів TeunSpaans, wikimedia.org

На Житомирщині створили 6 нових заповідних об’єктів

Ганна Велика

Їхнє формування ініціювали екологи

Житомирська обласна рада оголосила 6 нових об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) місцевого значення на території області, серед яких є як пам’ятки, так і заказники.

Про це повідомили представники Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ), які брали участь у підготовці матеріалів для обґрунтування створення 5 з цих нових заповідних територій.

Перелік новостворених об’єктів ПЗФ такий:

  1. Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення "Провалівка" площею 5,7 га на території Любарської селищної ради для охорони плавуна щитолистого (на фото), занесеного у Червону книгу України.
  2. Ландшафтний заказник місцевого значення "Брусилівський" площею 5 га на території Коростишівського лісгоспу для охорони природних комплексів та ландшафтів, а також збереження лісових насаджень біля населених пунктів.
  3. Лісовий заказник місцевого значення "Прикам’янський ліс" площею 7,7 га на території Романівського лісгоспу для збереження в природному стані лісових насаджень.
  4. Ботанічна пам’ятка природи місцевого значення "Людвиківка" площею 4,6 га на території Романівського лісгоспу для збереження виду Еритроній собачий зуб (Erythronium dens-canis L.).
  5. Ландшафтний заказник місцевого значення "Княжий" площею 17,9 га на території Романівського лісгоспу для охорони природного комплексу долини р. Случ, охорони видів рослин та тварин занесених у Червону книгу України.
  6. Ботанічний заказник місцевого значення "Кам’янка" площею 7,5 га на території Миропільської селищної ради для охорони природних комплексів та ландшафтів, а також збереження водно-болотної рослинності р. Случ.

У травні ЕкоПолітика повідомляла, що на Київщині створили 9 нових заповідних об’єктів.

У червні ми розповідали, що попри війну на Донеччині з'явився новий заказник “Хрестищенські Пагорби” для збереження незайманих ландшафтів долин степових річок.

Читайте також
На Черкащині майже цілком розорали заказник "Великосевастянівські яри"
На Черкащині майже цілком розорали заказник "Великосевастянівські яри"

Його створили у 2010 році для збереження та відтворення характерних для Правобережного степу природних комплексів

На Донеччині з'явився новий заказник “Хрестищенські Пагорби”
На Донеччині з'явився новий заказник “Хрестищенські Пагорби”

Ці території є дуже цінними в умовах техногенно розвинутої східної області