На Житомирщині маслозавод звинуватили у забрудненні річки стічними водами zhit.gp.gov.ua

На Житомирщині маслозавод звинуватили у забрудненні річки стічними водами

Катерина Бєлоусова

Громада вимагає від маслозаводу оновити очисні споруди

На Житомирщині у селі Карабачин Брусилівського району місцевий маслозавод звинувачують у скиданні нечистот в річку Батиївка.

Коростишівська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом порушення правил охорони водних об'єктів, також досудове розслідування проводить поліція, повідомляє Суспільне.

Зазначається, що 29 грудня 2022 року місцеві жителі зафіксували як нечистоти потекли у річку Батиївка та в три ставки вниз за течією. Окрім того, 3 січня 2023 року вони виявили помпу, що перекачувала нечистоти в городи мешканців.

zhit.gp.gov.ua

Староста Карабачинського старостинського округу Аліна Святнюк заявила, що забруднює річку та земельні ділянки Брусилівський маслозавод.

"Ситуація із відходами з Брусилівського маслозаводу триває вже багато років. Люди багато скаржилися, писали звернення, але безрезультатно. Люди потерпають від нестерпного смороду восени та влітку. Далі почалися виливання цих відходів вже на земельні ділянки жителів нашого селища. Люди почали звертатися, повідомляти керівництву, але вони відмовляються від причетності до цього", – сказала Святнюк.

Вона також розповіла, що після розголосу в ЗМІ директор Брусилівського маслозаводу Микола Вознюк чинив на неї психологічний та моральний тиск.

В матеріалі підкреслили, що Вознюк заперечує причетність підприємства до скиду нечистот, а також погрози.

"З мого боку і з боку підприємства порушень не було жодних. То талі води, дощі, які пройшли. Вони не лише туди пішли – вони і будинки нам заповнили більше, ніж потрібно. Це природа, я нею не керую. Стосовно очисних споруд, то ми повністю робили рекультивацію три роки тому. Проблем з ними зараз немає”, – сказав він.

Вознюк також додав, що запах очисних споруд може бути лише тоді, коли температура сягає 35 градусів.

В матеріалі наголосили, що фахівці Державної екологічної інспекції відберуть проби води та ґрунтів для дослідження. Це дозволить встановити, як підприємство поводиться зі стічними водами.

zhit.gp.gov.ua

Святнюк наголосила, що громада вимагає від маслозаводу оновити очисні споруди.

Нагадаємо, суд змусив державне підприємство "Дубноводоканал", що на Рівненщині, відшкодувати 1,6 мільйона гривень збитків за скид стічних вод в річку Іква.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоінспектори звинуватили Коростишівську міську раду, що на Житомирщині, у бездіяльності та неналежному виконанні повноважень через багаторічне несанкціоноване звалище промислових відходів від обробки природного каменю.

Читайте також
У водоймах Полтави виявили забруднення
У водоймах Полтави виявили забруднення

Сім показників проби води з Пушкарівських ставків мають відхилення від норм

На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами
На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами

Сума збитків склала понад 2,5 мільйона гривень

Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео
Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео

На деяких ділянках зі стічної труби посеред луку нечистоти витікають прямо на землю

Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку
Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку

Кореспонденти планують звернутися до контролюючих органів