На "Запоріжсталі" під час війни особливо уважно стежать за екологічними показниками Metinvest.media

На "Запоріжсталі" під час війни особливо уважно стежать за екологічними показниками

Олена Яценьо

Тільки в травні фахівці УОНС провели 80 перевірок у підрозділах комбінату

На металургійному комбінаті "Запоріжсталь" від початку війни безперервно працює колектив Управління охорони навколишнього середовища (УНСО), щодня виконуючи конче потрібну роботу для зниження навантаження на довкілля.

Екологи підприємства не припиняють свою роботу навіть під час війни, адже збереження екологічної ситуації краю – незмінно один із пріоритетних напрямів у діяльності "Запоріжсталі", пише Metinvest.media.

"Наше управління працює безперервно, щодня ми стежимо за тим, щоб усі екологічні показники не перевищували норми, ба більше – щоб вони системно вдосконалювалися. Так ми вже не перший рік підтримуємо статус екофрендлі, – розповіла начальниця управління охорони навколишнього середовища Інна Холіна. – Від початку війни ми без винятків перевіряємо всі підрозділи, виконуючи свою роботу, як завжди, у повному обсязі. Щоб підприємство вистояло в цій боротьбі на економічному фронті, кожен підрозділ комбінату має працювати в міцному тандемі. Ми постійно співпрацюємо з виробничими підрозділами, щоб оперативно усунути всі невідповідності, виявлені під час перевірок, аудитів, аналізів і проб. Така тісна співпраця дає нам бажаний результат – зниження навантаження на навколишнє середовище".

Як зазначається, під час часткового відновлення виробництва після вимушеної зупинки обладнання фахівці УОНС професійно супроводжували його запуск, стежили, щоб параметри роботи комбінату відповідали нормам законодавства з охорони довкілля за трьома напрямами: повітряний і водний басейни та поводження з відходами. Робота з охорони навколишнього середовища триває і сьогодні.

Контроль за якістю повітря та води

Щодня фахівці лабораторій УОНС вимірюють показники на всій території комбінату, у різних підрозділах беруть проби повітря, роблять забір проб і хімічний аналіз води. Інженери управління щодня відстежують природоохоронні заходи на підприємстві.

Щоби знизити екологічне навантаження, фахівці невпинно працюють над розробленням нових заходів і проєктів. Спеціалісти пильно стежать за дотриманням норм законодавства, контролюючи всі випуски чавуну та сталі, роблячи заміри, проби й аналізи повітря та води.

За даними компанії, тільки в травні фахівці УОНС провели 80 перевірок у підрозділах комбінату, зокрема в агломераційному, доменному, газовому, сталеплавильному. Крім того, екологи комбінату контролюють системи кондиціонування повітря й аспірації "Запоріжсталі" та безпечні умови праці з погляду впливу шкідливих факторів на робочому місці.

Контроль за відходами

Екологи комбінату також контролюють, щоб не відбулося змішування відходів, відповідність місць зберігання відходів спеціальним картам, схемам.

У підприємстві переконані, що сортування відходів – важливий аспект екологічності роботи комбінату. На виробництві йдеться не стільки про побутові відходи, скільки про виробничі, які треба зберігати у відповідних умовах, у спеціалізованих місцях і певний час.

Контроль за всіма цими параметрами потрібен для того, щоб максимально знизити вплив на навколишнє середовище й не порушувати законодавства України. Заради цього колектив УОНС, лабораторій управління та інших підрозділів виконують значний обсяг робіт у будь-яку погоду та будь-який сезон.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що фахівці Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату (ІнГЗК), що входить у групу "Метінвест", засіяли травами вертикальний укіс відвалу № 1 з боку Інгульця.

Читайте також
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор
Стратегія зеленого переходу "Метінвесту" залишається незмінною – гендиректор

Для металургійних заводів розробляють проєкти зі значного скорочення викидів вуглецю

У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря
У Кривому Розі комбінат установив новий потужний димосос, що очищає повітря

За годину роботи він здатен видалити до 137 тисяч кубічних метрів неочищеного повітря

У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря
У Кривому Розі на комбінаті встановили гідроциклон, який очищає повітря

Обладнання дає змогу досягти високого ступеня очищення повітря на робочих місцях