На Закарпатті звалище на землях учасників АТО завдало десятки мільйонів збитків – СБУ facebook.com/ssu.uzhhorod

На Закарпатті звалище на землях учасників АТО завдало десятки мільйонів збитків – СБУ

Катерина Бєлоусова

Забруднення спричинило негативні зміни біологічного, хімічного і фізичного складу ґрунту, що становлять небезпеку для довкілля та життя й здоров'я людей

На Закарпатті СБУ викрила посадовців, які перетворили 5 гектарів сільськогосподарської землі на сміттєзвалище, завдавши таким чином екології регіону збитків на понад 58 мільйонів гривень.

Ці самозахопленні ділянки місцева влада призначила учасникам АТО, повідомляє Управління СБУ в Закарпатській області у Facebook.

За даними слідства, Берегівська міська рада виділила ділянку 4.13 га підприємству з іноземними інвестиціями, яке займається вивезенням твердих побутових відходів. Проте коли кілька років тому сміттєзвалище переповнилось, ніяких заходів для зменшення його об’ємів комерсанти не вжили.

Зловмисники захопили 5 гектарів прилеглих земель, які вже були виділені для учасників АТО та продовжували звозити сміття, постійно нарощуючи обсяги. 

facebook.com/ssu.uzhhorod

facebook.com/ssu.uzhhorod

Нове сміттєзвалище за обсягами навіть перевищило офіційне. Відходи забруднили та зіпсували землю.

Фахівці-екологи стверджують, що це призвело до тяжких наслідків.

Забруднення спричинило негативні зміни біологічного, хімічного і фізичного складу ґрунту, що становлять небезпеку для довкілля та життя й здоров'я людей. На території виявили значне перевищення вмісту марганцю, міді, свинцю та цинку.

“Наразі одному із керівників комерційної компанії повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 239 (забруднення або псування земель) Кримінального кодексу України. Триває слідство для встановлення та притягнення до відповідальності всіх, причетних до протиправної діяльності осіб”, – сказано в матеріалі.

Викриття протиправної діяльності проводилося спільно зі слідчими поліції Закарпатської області за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Нагадаємо, СБУ запобігла масштабному забрудненню земель та водних ресурсів на території Кіровоградської області, де у річку Інгул скидали відходи. Вміст нітратів перевищено в 13 раз.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, демонтаж нафтопроводу "Самара – Західний напрямок" загрожує Закарпаттю екологічною катастрофою – СБУ

Читайте також
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі

Будуть вживати жорсткі заходи, аби надалі порушникам не вдавалося безкарно засмічувати прибережну зону

У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище
У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище

Ліквадація сміттєзвалищ належить до повноважень місцевих органів влади

На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель

Виявлено стихійне сміттєзвалище на території громади