На Закарпатті вітроенергетики розкопали гірську полонину zak.dei.gov.ua

На Закарпатті вітроенергетики розкопали гірську полонину

Катерина Бєлоусова

Наразі в Держекоінспекції обраховують екозбитки

На Закарпатті екоінспектори виявили, що одна з українських вітроенергетичних компаній зняла 290 м2 ґрунтового покриву на хребті полонини Руна.

Жодних дозволів на таку діяльність компанія не мала, повідомляє Державна екологічна інспекція у Закарпатській області у Facebook.

zak.dei.gov.ua

Зазначається, що це вже друге аналогічне порушення компанії в Карпатах.

Екоінспектори проводили перевірку спільно з громадськими екологічними інспекторами, представниками Ужгородського національного університету та поліцейськими.

zak.dei.gov.ua

В повідомленні підкресли, що наразі в Держекоінспекції обраховують завдані довкіллю збитки.

Варто зауважити, що деякі представники громади Закарпаття активно виступали проти релокації вітропарків зі сходу України, аргументуючи свою позицію негативним впливом ВЕС на екосистеми. Однак, вітрова енергетика є найбільш екодружнім видом відновлювальної енергетики та має відносно низькі показники негативного впливу на довкілля.

Нагадаємо, на Закарпатті екоінспектори виявили, що одна з українських вітроенергетичних компаній зняла ґрунтовий покрив на площі близько 350 м2 без відповідної процедури на території гори Лютянська Голиця у масиві Полонинський хребет.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті екоінспектори залучили прикордонників до виявлення екологічних порушень. Адже вони використовують авіацію та проводить ретельну фото– і відеозйомку.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена