На Волині хочуть покращити якість моніторингу повітря shutterstock

На Волині хочуть покращити якість моніторингу повітря

Катерина Бєлоусова

Наявна система моніторингу не дає повної і об’єктивної картини стану атмосферного повітря регіону

У Волинській області планують збільшити кількість стаціонарних пунктів спостереження за станом атмосферного повітря та розширити перелік забруднювачів, які підлягають моніторингу.

Про це розповів голова екокомісії Юрій Ройко під час обговорення у робочій групі реалізації у 2023 році Програми державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря, повідомляє пресслужба Волинської облради.

Ройко зазначив, що наразі в області функціонує лише 4 стаціонарні пункти спостереження за станом атмосферного повітря, 3 з яких знаходяться у Луцьку. 

"Це не дає повної і об’єктивної картини стану атмосферного повітря на усій території Волині, а відтак необхідно подбати про встановлення додаткових стаціонарних постів. Варто також впроваджувати заходи з їхньої модернізації, тобто автоматизовати вимірювання забруднюючих речовин”, – сказав він.

Ройко також наголосив на необхідності розширити перелік забруднювачів, які підлягають моніторингу.

Він підкреслив, що Програму державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря розглянули та проаналізували на засіданні профільної депутатської комісії 23 лютого 2022 року. Програма не втратила своєї актуальності та має корелюватися з іншими природоохоронними заходами на 2023 рік.

В повідомленні зазначили, що члени робочої групи рекомендували вжити ці заходи в рамках першого етапу реалізації програми. Виконавці програми зобов’язались звернутися до муніципалітетів Луцька, Ковеля, Володимира і Нововолинська, які є найбільш вразливими до забруднення атмосферного повітря, щодо визначення основних заходів та місць для проведення моніторингу джерел забруднення.

Нагадаємо, керівник Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух заявив, що викиди в атмосферу спричиняють велике обурення жителів, тому необхідно прискорити розв’язання цієї проблеми.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві інтегрували офіційні дані з міської системи моніторингу стану повітря на міжнародну платформу компанії IQAir.

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря