У Запоріжжі обурення містян підштовхнуло владу подолати забруднення повітря zp.gov.ua

У Запоріжжі обурення містян підштовхнуло владу подолати забруднення повітря

Катерина Бєлоусова

Міська природоохоронна програма, яка передбачала зниження обсягів валових викидів, не приймалася з 2019 року

В Запоріжжі відбулася нарада щодо екологічної ситуації в місті та стану атмосферного повітря під головуванням керівника облдержадміністрації Олександра Старуха.

Він зазначив, що викиди в атмосферу спричиняють велике обурення жителів, тому необхідно прискорити розв’язання цієї проблеми, повідомляє Запорізька обласна військова адміністрація у Telegram.

В нараді взяли участь представники департаменту захисту довкілля, управління з питань екологічної безпеки міської ради, Держпродспоживслужби, міста Кременчук та інших профільних установ.

Вони обговорили питання здійснення державного моніторингу в галузі охорони та управління якістю атмосферного повітря в Запорізькій зоні. А також розглянули зміни в законодавстві, які відбулись у 2022 році й досвід Кременчуцької міської ради щодо врегулювання питання якості повітря в їхньому місті.

В повідомленні зазначили, що  у липні-серпні 2022 року якість повітря в Запоріжжі суттєво погіршилась, особливо у Шевченківському районі. Так до контакт-центру надійшло 1286 звернень від містян.

В матеріалі зазначили, що в повітрі Запоріжжя щороку спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій середньорічних значень по: 

  • двоокису азоту;
  • фенолу;
  • формальдегіду.

Міська природоохоронна програма, яка передбачала заходи щодо зниження обсягів валових викидів звершилась у 2018 році (термін дії 2012-2018), а з 2019 року нова природоохоронна програма взагалі не приймалася.

Однак в повідомленні підкреслили, що місто Запоріжжя – окрема агломерація, для якої у 2021 році була розроблена та схвалена в Міндовкілля відповідна Програма моніторингу якості повітря.

 “Війна не відміняє право дихати чистим повітрям. Ми почули досвід Кременчука, де протягом кількох років працювали над врегулюванням ситуації з якістю повітря. Наразі наша головна потреба – розробити дієвий план поліпшення якості повітря у місті Запоріжжя. Зрозуміло, що в умовах воєнного стану – це не одноденний процес. Над цими питаннями мають працювати як науковці, так і екологи підприємств. До того ж викиди в атмосферу спричиняють велике обурення у наших жителів, тому всі мають прискоритися над розв’язанням цієї проблеми та працювати злагоджено”, – підкреслив Старух.

Учасники наради визначили необхідність розробки відповідної регіональної програми охорони довкілля.  Вони також планують врахувати досвід інших міст України й залучити до розробки науковців та представників промислових підприємств.

ЗОВА має направити до Запорізької міської ради пропозиції щодо тривалості кожного етапу виконання відповідної програми та необхідного зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин на кожному етапі.

Нагадаємо, в Запоріжжі екоактивісти вимагають від влади виявити причини збільшення у повітрі небезпечної фракції пилу РМ 2,5 та припинити катастрофічне зростання забруднення.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Запоріжжі пожежа у торгово-розважальному центрі, яка виникла в результаті ракетного обстрілу завдала довкіллю збитків, зокрема атмосферному повітрю, на 192,9 тисячі гривень.

Читайте також
В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка
В Україні впровадили показник індексу якості повітря європейського зразка

Над розробкою цього та інших нововведень у сфері охорони повітряного середовища працювало понад 30 профільних експертів

У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів