На Волині цього року понад 6 мільйонів гривень спрямували на захист довкілля shutterstock

На Волині цього року понад 6 мільйонів гривень спрямували на захист довкілля

Валентина Гембарська

Також на Волині реалізовано проєкт з обміну ламп розжарювання на лампи LED

На Волині 6,3 мільйонів гривень з обласного фонду виділили на заходи з охорони довкілля.

Про це розповів під час брифінгу начальник управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА Валентин Кухарик, передає видання "Волинські новини". Зазначається, що на Волині діє регіональна екологічна програма "Екологія 2023-2026", але у першому півріччі цього року кошти із держбюджету на цю програму не виділялися.

На Волині основними напрямками природоохоронної діяльності були: заходи з охорони і раціонального використання водних ресурсів, ресурсів рослинного і тваринного світу, атмосферного повітря, збереження природно-заповідного фонду, раціонального використання і зберігання відходів виробництва та побутових відходів.

Разом з тим, 6,3 млн грн обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (ОНПС) були спрямовані на: будівництво очисних споруд у смт Торчин Луцького району, реконструкцію каналізаційних очисних споруд смт Цумань, ремонт водовідведення та здійснення заходів щодо запобігання підтопленню на території Колодяжненської сільської ради, проведення лабораторних досліджень якості атмосферного повітря, благоустрій та очистку меліоративних систем, ремонт мереж водовідведення та внутрішньгосподарських каналів, зарибнення водних обʼєктів області.

Також за рахунок коштів обласного фонду ОНСП на Волині реалізовано проєкт з обміну ламп розжарювання на лампи LED.

"Фактично, цей проєкт в області знаходиться на завершальному етапі. На складах "Укрпошти", яка є основним зберігачем та надавачем цієї послуги, чекають утилізації близько 9-10 тисяч лампочок. З початку проєкту на Волині обміняли та утилізували 656 тисяч ламп", — поінформував Валентин Кухарик.

Крім того, програма "Екологія 2023-2026" спрямована на контроль та виявлення в атмосферному повітрі шкідливих речовин. Щоденний моніторинг якості повітря проводить Гідрометцентр, який має чотири пости на Волині: з них три у Луцьку та один у смт Шацьк. Кількість таких постів планують збільшити – встановити їх у Нововолинську, Ковелі та додатково у Луцьку.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Чернігівська обласна рада збільшила бюджет на екологічні програми на 2023 рік до суми 2,78 мільйона гривень.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів