На Сумщині нечистоти стікають у річку Псел та водосховище Shutterstock

На Сумщині нечистоти стікають у річку Псел та водосховище

Катерина Бєлоусова

Якщо не припинити скидання нечистот, річка може зникнути

У Сумській області виявили несанкціонований скид нечистот у річку Псел та Косівщинське водосховище, що може призвести до екологічної катастрофи.

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх поставив завдання для низки структурних підрозділів та служб щодо виявлення та ліквідації всіх джерел забруднення водойм, повідомляє пресслужба Сумської ОВА.

Зазначається, що Артюх особисто оглянув місця несанкціонованого скиду нечистот у Псел та Косівщинське водосховище.

"Якщо не припинити скидання нечистот зараз, то зовсім скоро ми втратимо річку назавжди. Ще один об’єкт, який багато років поспіль потерпає від забруднення, – це Косівщинське водосховище", – сказав він.

Артюх наголосив, що необхідно виявити всі можливі джерела забруднення водойм, ліквідувати їх і притягти винних до відповідальності. Після цього потрібно розпочати очищення водойм і благоустрій прибережних зон. Тільки так можна уникнути екологічної катастрофи.

Він зазначив, що ще однією проблемою, яка завдає значної шкоди водоймам, є забудова та розорювання прибережних захисних смуг.

"Те, що я побачив, коли нечистоти прямотоком ідуть у водойму – це злочин. Є два аспекти вирішення проблеми – екологічний та законодавчий. Почали роботу над обома”, – розповів Артюх після зустрічі з представниками громадської організації, яка роками опікується екологічними проблемами Косівщинського водосховища та керівництвом Степанівської громади.

За його словами, надані відповідні доручення керівнику Департаменту захисту довкілля та енергетики. Також громада співпрацюватиме з екологічною інспекцією та правоохоронними органами. 

“Екологія Сумщини зазнає непоправних втрат внаслідок військових дій, але вона не повинна страждати ще й від людського недбальства", – підкреслив Артюх.

Нагадаємо, на Полтавщині річку Псел забруднили свинячим фекаліями, через що на ділянці близько 35 км стався масовий мор риби, а дерева на берегах почали засихати.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті у курортному смт Солотвино очисні споруди знаходяться у критичному стані, перевантажені та працюють неефективно, через що недоочищені стоки забруднюють річку Хустець притоку транскордонної Тиси.

Читайте також
У водоймах Полтави виявили забруднення
У водоймах Полтави виявили забруднення

Сім показників проби води з Пушкарівських ставків мають відхилення від норм

На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами
На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами

Сума збитків склала понад 2,5 мільйона гривень

Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео
Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео

На деяких ділянках зі стічної труби посеред луку нечистоти витікають прямо на землю

Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку
Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку

Кореспонденти планують звернутися до контролюючих органів