На схилах швейцарських Альп зазеленіли кактуси: науковці бʼють на сполох theguardian.com

На схилах швейцарських Альп зазеленіли кактуси: науковці бʼють на сполох

Катерина Бєлоусова

Температури в Швейцарії зростають вдвічі швидше, ніж середні глобальні показники

У Швейцарії в кантоні Вале схили гір, зокрема заповідні території, захопили кактуси опунції, що може знищити біорізноманіття Альп.

Біолог Ян Тріпонез заявив, що через глобальне потепління в деяких районах Вале кактуси займають третину доступної поверхні, повідомляє Guardian.

Тріпонез підкреслив, що Вале – одна з гарячих точок біорізноманіття в Швейцарії. На кантон припадає  2200 рослин з 3000 у всій країні.

theguardian.com

Зазначається, що кактуси завезли у 18 сторіччі з Північної Америки. Ця інвазивна, тобто не місцева, рослина легко витримує температури до -15 градусів, проте “погано переносить” сніг.

В матеріалі розповіли, що поблизу столиці Вале, в Сійоні, опунції складають 23-30% низькорослого покриву. Вони також поширюються в сусідніх альпійських регіонах, зокрема Тічино та Граубюнден у Швейцарії, а також у долині Аоста та Вальтелліні в Італії.

Автори підкреслили, що через потепління умови Альп можуть стати ідеальними для поширення опунції. Адже за даними Meteo Swiss, кількість снігових днів на висоті нижче 800 метрів у Швейцарії зменшилася вдвічі з 1970 року. Окрім того, сніг покриває Альпи приблизно на місяць менше, ніж середні історичні показники.

В матеріалі підкреслили, температури в Швейцарії зростають вдвічі швидше, ніж середні глобальні показники, а середні температури вже на 2,4C вище, ніж середні показники 1871-1900 років.

theguardian.com

Зазначається, що чотири з дев’яти видів опунції у Вале становлять загрозу для місцевих екосистем, особливо в районах з кислими або нейтральними ґрунтами, на які припадає одна третина південних схилів долини.

В матеріалі розповіли, що місцева влада планує провести кампанію з викорчовування кактусів. Проте це буде складною задачею. Адже опунції легко розмножуються, відростаю, навіть якщо їх зрубати, наступити на них або залишити сухими протягом місяців. Кактуси також відростають у більшості місць, звідки їх викорчували, що змушує біологів сумніватися, чи можна взагалі їх знищити.

Нагадаємо, в італійських Альпах на тлі рекордних температур хвилі спеки обрушилася частина гірського льодовика, через що загинуло щонайменше 6 людей та постраждало 8.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, через зміну клімату у Норвегії біля Согне-фьорда місцеві жителі почали вирощувати виноградники, далеко за межами широти 30-50 градусів, яка традиційно вважається оптимальною для виробництва вина.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень