На Рівненщині збудують потужний вітропарк shutterstock

На Рівненщині збудують потужний вітропарк

Катерина Бєлоусова

ВЕС зможе виробляти близько 1 мільйона МВт*год/рік

На Рівненщині у Радивилівській громаді планують у 2025 році побудувати сучасний вітропарк потужністю 320 МВт.

Парк розташовуватиметься на сільськогосподарських землях, що дозволить максимально ефективно використовувати території, та складатиметься з 54 турбіни, висотою 160 метрів з потужністю 6 МВт кожна, повідомляє ​​Рівненські новини.

Зазначається, що в громаді провели зустріч з представниками ТзОВ "Вітропарк Західний-Р", які реалізовуватимуть інвестиційний проєкт, та місцевої влади. У заході також взяли участь місцеві підприємці та аграрії, які орендують земельні ділянки (паї), потенційно придатні для виробництва вітрової енергетики.

В матеріалі підкреслили, що зустріч провели для досягнення консенсусу з подальшим підписанням Меморандуму щодо встановлення на оброблюваних земельних ділянках вітрових турбін, а також відповідних мереж та споруд.

Автори розповіли, що заплановане будівництво вітропарку триватиме 18 місяців. ВЕС зможе виробляти близько 1 мільйона МВт*год/рік.

Вони наголосили, що американсько-європейський інвестиційний фонд, який інвестуватиме у будівництво вітропарку, працює за принципами світових стандартів, де враховується максимальна ефективність використання земельних ресурсів. Землю у вітропарку можна буде обробляти на відстані метра від точки розташування вітрової турбіни. Сітка турбін плануватиметься так, щоб максимально ефективно використовувати існуючі польові проїзди.

Зазначається, що наразі ВЕС проєктується. Фахівці вивчаються найбільш ефективні локації розміщення вітрових турбін та розробляють необхідні логістичні маршрути. Ймовірно, вітропарк розширять і на сусідні громади, а саме на Почаївську та Бродівську.

В матеріалі підкреслили, що компанія забудовника зареєстрована в Радивилові, тобто громада отримає нові робочі місця, соціальні пакети для мешканців та надходження до місцевого бюджету.

Міський голова Радивилова Микола Карапетян заявив, що підвищення рівня добробуту громади є пріорітетом. А це повʼязано зі стабільними надходженнями в місцевий бюджет. Окрім того, виробництво "зеленої” енергії сприятиме енергетичній незалежності та не завдаватиме довкіллю шкоди.

Нагадаємо, на Миколаївщині запустили першу чергу Тилігульської вітрової електростанції потужністю 114 МВт з 19 вітрових турбін.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у червні світові потужності вітрової енергетики сягнули 1 ТВт, на що знадобилося 40 років.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни