На організаторів мотоперегонів по лісах Закарпаття відкрили кримінальну справу lviv.nashigroshi.org

На організаторів мотоперегонів по лісах Закарпаття відкрили кримінальну справу

Катерина Бєлоусова

Організаторам загрожує штраф від 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до п’яти років обмеження волі

На Закарпатті відкрили кримінальне провадження за порушення правил охорони вод проти організаторів благодійних перегонів на ендуро Hard Enduro Wild Trails біля селища Великий Бичків.

Спортивні мотоцикли проїхали через гірські потічки та  поблизу заповідних обʼєктів, проте така ініціатива викиликала обурення екоактивістів та порушила заборону ради оборони області, повідомляє Наші гроші. Львів. 

Частину зібраних з перегонів грошей організатори з West Enduro Club передали на допомогу військовим та родині загиблого захисника. Заїзд відбулися 30 жовтня.

В матеріалі зазначили, що проти перегонів виступила екоактивістка Христина Жук, авторка петиції щодо регулювання джипінгу у Карпатах. З її акаунтів у соцмережах відео поширило близько 23 тисяч людей. Після цього їй почали надходити повідомлення від учасників заїзду і тих, хто їх підтримував. Деякі з них писали образи та погрози.

Автори дізналися, що траса для заїду проходила під горою Кобила біля ботанічного заказника місцевого значення "Арніка", проте не через об’єкти природно-заповідного фонду. Старт змагань відбувся в урочищі "Квасний", а потім пролягав через територію Косівсько-Полянського лісництва та лісництва імені Томащука, де мотоциклісти їздили вверх по потоку Царський. Саме це і викликало найбільший суспільний резонанс.

lviv.nashigroshi.org

В матеріалі зазначили, що екоактивісти з  "Української природоохоронної групи" звернулися до прокуратури і поліції, щоб покарати порушників. Адже, за їхніми словами, змагання порушило доручення Міністерства охорони навколишнього середовища від 21 червня 2010 року.

Окрім того, редакція "Наші гроші. Львів" отримала розʼяснення від департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської обласної військової адміністрації. Чиновники пояснили, що пересування транспортних засобів та іншої техніки в межах лісів регіонів під час воєнного стану було заборонено рішенням ради оборони області. Цим рішенням мають керуватися усі органи місцевої влади, підприємства, установи, організації та громадяни.

В матеріалі підкреслили, що хоча територія заїзду і не є частиною природно-заповідного фонду, проте Головне управління Національної поліції у Закарпатській області почало досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч.1 ст. 242 ККУ  – "порушення правил охорони вод". Санкція статті передбачає покарання від 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до п’яти років обмеження волі.

"Я не хочу себе виправдовувати. Ми точно зробили щось не по закону, але всі говорять, що потрібно допомагати ЗСУ будь-яким чином. Я згадав, що там же є стара дорога і не подумав, що ця ситуація зайде так далеко, — сказав організатор заїзду Іван Романко. — Нас виставили з поганої сторони, але попри все те ми багатьом допомогли. Наступного разу, якщо я захочу провести знову такий захід, хоча це навряд чи станеться, то точно буду запитувати всі можливі дозволи. Ми намагалися зробити добру справу і навіть не могли подумати, що все так погано скінчиться".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Закарпатській області заборонили в’їжджати у ліси на авто та іншій самохідній техніці, окрім транзитних шляхів.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена