На Одещині судитимуть чотирьох “чорних” лісорубів за знищення дерев

На Одещині судитимуть чотирьох “чорних” лісорубів за знищення дерев

Катерина Бєлоусова

Лісорубам з Болградської громади загрожує до 7 років тюрми

На Одещині чотирьом чорним лісорубам загрожує кримінальна відповідальність за незаконну вирубку дерев у полезахисній лісосмузі на 180 тисяч гривень та вздовж берега річки Дунай на 40 тисяч гривень.

Справу щодо трьох порушників вже передали до суду, а досудове розслідування щодо останнього фігуранта триває, повідомляє Головне управління Національної поліції в Одеській області.

Зазначається, що троє фігурантів знищили 34 ясеня та акації у полезахисній смузі неподалік села Виноградівка у Болградському районі. Їх виявили, коли вони вже виїжджали з місця скоєння правопорушення. 

У поліції розповіли, що порушникам висунули обвинувачення у незаконній порубці дерев у лісових насадженнях, перевезенні незаконно зрубаних дерев, вчинених за попередньою змовою групою осіб, що спричинило тяжкі наслідки. 

“Це правопорушення кваліфікується за ч. 4 ст. 246 Кримінального кодексу України. Обвинувальний акт поліцейські скерували до суду. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років", – пояснив т.в.о. начальника відділення поліції №2 Болградського районного відділу поліції Максим Шлапак.

В повідомленні додали, що також триває досудове розслідування щодо жителя Ізмаїльського району. Його викрили правоохоронці під час вирубки дерев вздовж берега річки Дунай, неподалік автодороги сполученням Ізмаїл – Кілія – Вилкове. 

“Чоловік встиг спиляти три верби та завантажити їх у причеп. Своїми діями правопорушник завдав Кілійській ОТГ збитків на суму майже 40 тисяч гривень, що теж підтверджено експертним висновком”, – розповіли у пресслужбі.

У повідомленні додали, що фігуранту повідомили про підозру. Йому загрожує штраф від 17 до 25,5 тисяч гривень або арешт на строк до шести місяців, або обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років.

“Поліцейські продовжують здійснювати профілактичні заходи, аби запобігти скоєнню злочинів проти довкілля. Закликаємо громадян припинити безконтрольну вирубку лісових насаджень, дотримуватися норм чинного законодавства і заготовляти деревину у законний спосіб”, – підкреслили у пресслужбі.

Нагадаємо, на Одещині на березі Дністра біля кромки води збудували два нових дерев’яних будинки на землях Біляївського лісництва. Таке будівництво повністю зруйнувало природний ландшафт прибережно-захисної смуги.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Одещині кіберфахівці Служби безпеки України затримали агента російської спецслужби ФСБ, який збирав та передавав координати місць зберігання токсичних речовин, зокрема складів та сховищ з пестицидами. Окупанти планували завдати по цих об'єктах ракетних ударів та здійснити атаку дронами-камікадзе, щоб спровокувати екологічне лихо.

Читайте також
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара