На Миколаївщині завершили будівництво Тилігульської вітроелектростанції dtek.com

На Миколаївщині завершили будівництво Тилігульської вітроелектростанції

Катерина Бєлоусова

Вже навесні 2023 року 19 вітротурбін почнуть генерувати електроенергію

На Миколаївщині група ДТЕК побудувала першу чергу Тилігульської вітрової електростанції потужністю 114 МВт із загальної заявленої в 500 МВт.

Проєкт став “першим кроком” у досягненні цілей ініціативи "30 до 2030", мета якої розгорнути в Україні 30 ГВт “зелених” потужностей до 2030 року, повідомляє пресслужба ДТЕК.

“Енергетичний терор ворога показав міць українських енергетиків та чітко визначив потребу рухатись до енергетичної незалежності України, рухатись до посилення енергетичної безпеки. Все це може бути досягнуто завдяки відновлюваній енергетиці, яка після російського вторгнення почала свій ще більш стрімкий розвиток у світі”, – сказав інвестор SCM Рінат Ахметов. 

Він додав, що за останні 11 років у сонячні та вітрові станції інвестували понад €1 мільярд. 

“У 2022 році в нас були великі плани з будівництва нової – Тилігульської вітровоїелектростанції. Проте вторгнення росії тимчасово призупинило проєкт”, – зазначив Ахметов.

dtek.com

В пресслужбі наголосили, що ДТЕК розглядає можливість завершення будівництва Тилігульської ВЕС і виходу її на повну проєктну потужність у 500 МВт. Наразі ведуться переговори з міжнародними донорами та партнерами щодо подальшої реалізації проєкту.

“Попри всі виклики, за рік війни, ДТЕК збудував для країни додаткові 114 МВт “зеленої” генерації. Це було складне завдання, але завдяки високому професіоналізму та хоробрості працівників компанії, вже навесні запрацює нова вітростанція на 19 турбін”, – сказав генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко.

Він підкреслив, що будівництво нових ВДЕ-обʼєктів дає сигнал міжнародним партнерам про те, що інвестувати в Україну можна вже сьогодні не чекаючи закінчення війни.

В пресслужбі наголосили, що відкриття нової ВЕС – це практичний крок ДТЕК до реалізації цілі “30 до 2030”, попри воєнні умови. Наразі в Україні встановлена потужність ВДЕ з урахуванням тимчасово окупованих об’єктів на півдні країни – близько 10 ГВт. Збільшення “зеленої” генерації до 30 ГВт дозволить Україні досягти 50% частки ВДЕ в структурі потужностей енергосистеми.

dtek.com

Зазначається, що президент України Володимир Зеленський неодноразово акцентував, що  "зелена енергетика" – це майбутнє України і наразі вже почато процес децентралізації енергетики. Для ДТЕК розвиток “зеленої” генерації є пріоритетним напрямком розвитку, який повинен закласти фундамент для великого відновлення України.

Нагадаємо, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), зафіксувала ліцензовану потужність "ДТЕК Тилігульська ВЕС" у межах 36 МВт.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, компанія ДТЕК збільшила виробництво сонячної електроенергії з 18,5 мільйона кВт-год у січні до 35,2 мільйона кВт-год у лютому.

Читайте також
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі
У Тайвані знайшли спосіб переробляти лопаті ВЕС, щоб вирішити ключову проблему галузі

До 2044 року обсяги відпрацьованих лопатей сягнуть 782 000 метричних тонн

Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер
Нова ВЕС у Трускавці допоможе громаді заробляти 2 мільйони гривень на рік – мер

Від ВЕС до міської підстанції завели 3 силові кабелі, що суттєво поліпшує стабільність і якість струму

Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна
Екоактивісти заявили про зрив громадських слухань щодо будівництва ВЕС на полонині Руна

Більшість місцевих мешканців не підтримують будівництво 30 вітряків на горі

На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”
На Закарпатті встановили першу турбіну вітропарку "Островський”

Громада отримуватиме 3% доходу від продажу електроенергії, тобто 1,5 мільйона гривень на рік від роботи однієї турбіни