На Львівщині запустили першу чергу відремонтованих очисних споруд shutterstock

На Львівщині запустили першу чергу відремонтованих очисних споруд

Катерина Бєлоусова

Вартість реконструкції І черги склала 38,8 мільйона гривень

На Львівщині у Пустомитах відкрили І-чергу реконструйованих очисних споруд продуктивністю 1350м3/добу.

Після завершення реконструкції ІІ-черги продуктивність споруд сягатиме 2700 м3/добу, а ефективність очистки стічних вод – 88-99,2%, повідомляє пресслужба Львівської обласної військової адміністрації.

За словами т.в.о. директора департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОВА Оксани Війтик очисні споруди у місті Пустомити експлуатуються з 1980 року та вже давно потребували оновлення. Тепер стічні води проходитимуть повну механічну, біологічну очистку та знезараження за сучасними енергозберігаючими технологіями. Завдяки цьому у водойми потраплятиме чиста та безпечна для навколишнього середовища вода.

loda.gov.ua

Зазначається, що вартість реконструкції І черги склала 38,8 мільйона гривень, а ІІ черги – мала сягнути 13 мільйонів гривень, проте наразі її коригують. Роботи проводили за гроші з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, державного та місцевого бюджетів.

У повідомленні розповіли, що на першому етапі проєкту у Пустомитах з 2019 року реконструювали існуючі каналізаційно-очисні споруди. Планується, що реконструкцію ІІ черги завершать у 2024 році за гроші місцевого бюджету та інших можливих джерел фінансування.

“Впровадження проєкту матиме позитивний вплив не лише на територію Пустомитівської громади, але й на інші громади Львівщини, оскільки завдяки успішній реалізації робіт буде захищеними від забруднення неочищеними стоками ґрунти та води річки Ставчанки, а також річки Дністер до басейну якої вона належить", – сказала Війтик.

Нагадаємо, на Львівщині у селі Малечковичі Солонківської територіальної громади почали будувати сучасні очисні споруди з 6 модулів біодисків з загальною продуктивністю 1200м3/добу та під'їзду дорогу до станції.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Львівській області затвердили бюджет Програми охорони навколишнього природного середовища на 2024 рік у розмірі 49,2 мільйона гривень. Пріорітетними проєктами для фінансування другий рік поспіль стане очищення стічних вод.

Читайте також
У водоймах Полтави виявили забруднення
У водоймах Полтави виявили забруднення

Сім показників проби води з Пушкарівських ставків мають відхилення від норм

На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами
На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами

Сума збитків склала понад 2,5 мільйона гривень

Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео
Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео

На деяких ділянках зі стічної труби посеред луку нечистоти витікають прямо на землю

Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку
Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку

Кореспонденти планують звернутися до контролюючих органів