На Київщині пошкоджену обстрілами школу обладнали сонячними панелями

На Київщині пошкоджену обстрілами школу обладнали сонячними панелями

Катерина Бєлоусова

Крім автономного живлення, сонячна енергія допоможе зменшити комунальні платежі приблизно на 30%

На Київщині в Ірпені у пʼятницю, 25 листопада, відкриють сонячну станцію з системами збереження електроенергії на даху ліцею "Мрія", в рамках проєкту "100 сонячних шкіл".

Станція складається з 52 сонячних панелей загальною потужністю 20 кВт, йдеться в пресрелізі благодійного фонду Energy Act for Ukraine Foundation.

Будівля ліцею зазнала значних руйнувань під час окупації, зокрема артилерійських ударів.

"Було пʼять “прильотів” у саму школу та ще приблизно 30 на територію. Один із боєприпасів наскрізь пробив капітальну стіну, був зруйнований фасад і дах, понівечений один із класів", – розповів директор школи Іван Пташник.

irpinhelp.com

В пресрелізі підкреслили, що станція дозволить школі частково  функціонувати автономно попри перебої з електроенергією. Ліцей не відключатимуть від комунальної електромережі, оскільки, у середньому він споживає понад 40 кВт на годину. Крім автономного живлення сонячна енергія допоможе зменшити комунальні платежі приблизно на 30% на рік. Ці кошти школа зможе використати на інше обладнання та розвиток.

energyactua.com/uk

"Коли звільнили Ірпінь і Бучу, я зрозуміла, що найбільше б хотілося допомагати чимось, що буде нести користь у довготривалій перспективі. Привезти генератор – це теж важливо, але ми можемо робити більше. Тоді виникла ідея будувати сонячні станції – децентралізовані ресурси енергетики – та робити свій внесок в енергонезалежність країни", – розповіла засновниця фонду Energy Act For Ukraine Foundation Юліана Оніщук.

Вона також додала, що команда фонду також планує проводити факультативні заняття для дітей про відповідальне споживання енергії. Адже однією з місій організації є розвиток культури “зеленої” енергетики в Україні.

energyactua.com/uk energyactua.com/uk energyactua.com/uk

Фонд планує обладнати сонячними станціями 100 шкіл та 50 лікарень. Пріоритет надаватиметься закладам у регіонах, що постраждали внаслідок війни. 

В повідомленні зазначили, що проєкт вдалося реалізувати за допомогою Німецької Сонячної Асоціації (BSW-Solar), яка надала панелі, батареї, інвертори та монтажну конструкцію для сонячної системи. Організація Energy Act For Ukraine Foundation була створена у квітні 2022 року, як відповідь на війну. Її основна діяльність спрямована на постачання енергетичного обладнання, з акцентом на відновлювану енергетику.

Нагадаємо, в Ірпені, що на Київщині, забудовники хочуть перетворити 8 гектарів лісу санаторію "Ластівка" на житловий район для містян, які втратили свої будинки.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Бородянку, що на Київщині, планують відбудувати як одне з перших нових екологічних містечок, всі системи якого працюватимуть на сучасних енергоефективних технологіях.

Читайте також
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів

На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло
На Тернопільщині лікарня зекономила 75 тисяч гривень на оплаті рахунків за світло

СЕС дозволить щороку економити 250-300 тисяч гривень на оплаті електроенергії

У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace
У Гостомелі школу обладнають сонячними панелями за гроші Greenpeace

Це забезпечить безперебійну роботу школи та укриття у разі відсутності енергопостачання