На Київщині бездіяльність місцевої влади загрожує селищу екологічною катастрофою facebook.com/AndriyMalovany/

На Київщині бездіяльність місцевої влади загрожує селищу екологічною катастрофою

Олекса Франко

Проти керівництва Баришівки відкрито кримінальне провадження за статтею "Екоцид"

Державна екологічна інспекція звернулася до суду через бездіяльність Баришівської селищної ради, яка спричинила масштабне засмічення та значні збитки довкіллю, чим загрожує селищу екологічною катастрофою.

Про це заявив голова Держекоінспекції Андрій Мальований на своїй сторінці у Facebook. За словами посадовця, йдеться про захоронення відходів, яке Баришівська ЖЕК та Баришівська селищна рада здійснювали на земельних ділянках, не передбачених відповідними проєктами та дозволами.

Площа такого несанкціонованого сміттєзвалища становить 11 гектарів. Екоінспекція розрахувала 8,7 мільйона гривень збитків за здійснене порушення.

Очільник ДЕІ наголосив, що захоронення відходів на ділянках, що не є спеціально облаштованими для цього, загрожує справжньою екологічною катастрофою для жителів навколишніх населених пунктів. Адже небезпечні речовини зі сміття потрапляють напряму в ґрунт та водоносні горизонти, погіршуючи якість питної води.

hfacebook.com/AndriyMalovany/

"У суді Держекоінспекція вимагатиме зупинити виконання робіт із видалення та захоронення відходів на зазначеній земельній ділянці, а також визнати бездіяльність Баришівської селищної ради та зобов’язати посадових осіб вжити заходи реагування щодо усунення виявлених порушень. Крім того, орган місцевого самоврядування зобов’язаний відшкодувати збитки, завдані довкіллю", – зазначив Мальований.

Нині за матеріалами ДЕІ, які відомство надіслало до Служби безпеки України, відкрито кримінальне провадження за ст. 239 "Забруднення або псування земель" та ст. 441 "Екоцид" Кримінального кодексу України.

Як повідомляла ЕкоПолітика, сміттєвий полігон ТПВ №5 у Підгірцях в Обухівському районі до кінця року припинить прийом сміття. Недавно комісія ЖКГ проводила виїзне засідання, на якому підтвердила поетапну рекультивацію і закриття полігону.

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень