На Київщині 4 гектари лісу не відновлюються через складний процес ОВД shutterstock

На Київщині 4 гектари лісу не відновлюються через складний процес ОВД

Єлизавета Волкотруб

Зазначається, що таких ділянок по Україні безліч

Державне підприємство "Ліси України" показало майже повністю зруйнований ліс під Києвом, який не відновлюється через тривалий і складний процес оцінки впливу на довкілля (ОВД).

На території філії "Богуславське лісове господарство" 4 гектари лісу були знищені вітром у минулому році, повідомляє ДП "Ліси України" у Facebook.

Підприємство зазначає, що необхідно провести суцільну санітарну рубку, тому що дерева гниють в лісі під дощами, втрачаючи свою цінність, або ж сохнуть під сонцем, створюючи потенційну небезпеку для виникнення лісових пожеж. У першу чергу, деревина може поїхати на фронт, тому що потреби у ній постійно збільшуються.

Далі треба висадити новий ліс на цьому місці, але повідомляється, що лісівники не можуть цього зробити, тому що спочатку треба провести процедуру ОВД, яка є складною, бюрократичною та вимагає значних витрат. Зовнішня компанія повинна підготувати звіт, в якому буде підтверджено, що на цьому місці справді має бути висаджений ліс.

Вартість такого звіту становить приблизно 400 тисяч гривень. Крім того, необхідно сплатити ще 300 тисяч гривень за оцінку ґрунтів і водойм. Ще 25 тисяч гривень потрібно виділити на громадські обговорення. У підсумку, філія зобов'язана сплатити понад 700 тисяч гривень приватній компанії лише для того, щоб прибрати мертву деревину з лісу.

"Чи адекватно витрачати такі гроші, якщо їх можна направити, наприклад, на посилення протипожежної безпеки, створення насіннєвих заводів, рекреаційних пунктів тощо? Звичайно, ні", -  кажуть у ДП "Ліси України".

Вони наголошують, що подібні випадки дуже поширені по всій країні, і саме тому закон “Про оцінку впливу на довкілля” потребує змін.

 

Як повідомляла Екополітика раніше, Кабінет міністрів затвердив план пріоритетних дій на 2024 рік, зокрема у сфері захисту довкілля з 28 завдань для Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів та інших відомств.

Теги: ,
Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік