На Франківщині через глобальне потепління температура зросла на 1,6°C

На Франківщині через глобальне потепління температура зросла на 1,6°C

Катерина Бєлоусова

Літо стало значно теплішим, а холодний період зими скоротився

На Івано-Франківщині середня температура повітря за останні 30 років підвищилася на 1,6°C, а найспекотнішими місяцями стали липень та серпень.

Про це йшлося під час обговорення проміжних результатів досліджень зміни клімату в регіоні, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів у Facebook.

Зазначається, що Міндовкілля спільно з кліматологами та експертами проєкту ЄС APENA 3 у рамках реалізації Стратегії екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату на період до 2030 року дослідили: 

  • кількість опадів;
  • зміну температури та вплив на погодні умови;
  • яким секторам економіки слід вже готуватися до змін. 

"Наразі питання зміни клімату є одним із головних у світовому порядку денному. В Україні воно також набуває усе більшої ваги. Адже повоєнна відбудова та зелений перехід економіки у державі неможливі без врахування кліматичної складової”, – сказала замміністра захисту довкілля Вікторія Киреєва.

Вона пояснила, що для оцінки вразливість до зміни клімату секторів економіки та розробки заходів з адаптації Міндовкілля спільно з APENA 3 працюють над кліматичними стратегіями трьох пілотних областей – Миколаївської, Львівської та Івано-Франківської.

“Надалі ці дослідження стануть підґрунтям не лише для розробки кліматичних стратегій регіонів, а й розбудови зеленої економіки", – пояснила Киреєва.

Дослідження показало, що літо стало значно теплішим, а холодний період зими скоротився. Снігові опади замінюють зливи, що негативно впливає на гірську місцевість регіону.

Нагадаємо, в Івано-Франківську будівельна компанія Blago Development анонсувала запуск нового житлового комплексу з вертикальним озелененням. Це є одним із заходів з адаптації міст до зміни клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві у неділю та понеділок, 27-28 серпня, зафіксували три нові температурних рекорди.

Читайте також
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки
Три області України розробляють заходи адаптації до спеки

На їхню реалізацію будуть потрібні значні кошти

80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату
80% людей у світі хочуть від урядів більш рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату

Ще більше – 86% – бажають, щоб їхні країни відкинули геополітичні розбіжності і працювали разом над питаннями, що впливають на нашу планету