На частині Чорнобильського заповідника планують створити оборонні споруди

На частині Чорнобильського заповідника планують створити оборонні споруди

Катерина Бєлоусова

Ширина ділянки сягатиме 2 кілометрів

Частину земель Чорнобильського заповідника біля кордону планують передати військовим частинам Державної прикордонної служби для будівництва фортифікаційних споруд та інших оборонних укріплень.

Відповідний проєкт указу Президента України щодо зміни меж території заповідника наразі погоджують у центральних органах виконавчої влади, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Зазначається, що у лютому 2023 року внесли зміни у Земельний Кодекс України. Відтоді заповідні землі вздовж кордону виводять із складу природно-заповідного фонду та передають військовим частинам ДПСУ.

У пресслужбі розповіли, що загальна потреба землевідведення уздовж кордону складає понад 23 тисячі гектарів. Понад 2 тисячі гектарів – землі 42 заповідних обʼєктів.

“Адміністрація Держприкордонслужби і Державна екологічна академія післядипломної освіти та управління підписали "Меморандум про співпрацю" задля отримання картографічних матеріалів проходження та розташування заповідників, інформації про розміри, відомостей про власників та користувачів природніх ресурсів”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що прикордонники отримають ділянки шириною 30-50 метрів уздовж кордону на суші та по берегу української частини водойм. Біля кордону з росією та білоруссю ширина такої ділянки сягатиме 2 кілометрів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українські природоохоронці розкритикували законопроєкт №7475 “Про захист державного кордону України”, який покликаний посилити охорону держкордону, насамперед шляхом розширення прикордонної смуги до 2 кілометрів.

Читайте також
Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"
Нацбанк випустив нову ювілейну монету "Лелека чорний"

Це четверта монета з серії, яка присвячена відродженню дикої природи на території Чорнобильського заповідника

Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС
Світ відзначає 38-мі роковини аварії на Чорнобильській АЕС

Наразі Чорнобильська зона стала найбільшим природним заповідником України