Місто на Сумщині хоче повністю відмовитися від газу

Місто на Сумщині хоче повністю відмовитися від газу

Катерина Бєлоусова

Повне відновлення та модернізація Тростянця потребує близько €400 мільйонів інвестицій

Для Тростянця, що на Сумщині, розробили майстер-план з відновлення і подальшого розвитку енергосистем, який передбачає поступову повну відмову від спалювання газу на електростанціях.

План передбачає модернізацію тепло– та водопостачання, очистки стічних вод, сміттєвих полігонів та впровадження зони переробки відходів, а також будівництво потужних СЕС, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Елементи нашого майстер-плану ґрунтуються на тому, що всі інвестиції узгоджені з цілями сталого розвитку. Це чиста вода, дешева і “чиста” енергія. Самодостатні міста і громади та відповідальне споживання. На цьому ґрунтуються запропоновані інвестиційні стратегії”, – сказав управляючий партнер CES Clean Energy Solutions Андреас Хельбль, який представив план.

Він додав, що всі інвестиції мають відповідати цілям сталого розвитку.

Зазначається, що Кабінет міністрів визначив шість населених пунктів, серед яких і Тростянець, де відновлення відбуватиметься комплексно і за новими принципами. 

Як відомо, Тростянець був в окупації з 25 лютого до 26 березня. Місто зазнало значних руйнувань.

suspilne.media

Тростянець, Сумська область, 30.03.2022 р. Фото: Суспільне Суми

В матеріалі розповіли, що майстер-план для міста розробляли міжнародні експерти з червня 2022 до лютого 2023 року. 

"Мережі електро- і теплопостачання в Тростянці частково зруйновані. Концепція подальшого розвитку енергосистем така сама, як у Східній і Центральній Європі”, – сказав Хельбль.

Він додав, що для міста розроблено дві окремі стратегії централізованого теплопостачання для периферії та центру.

За його словами, перспективним для центру є теплова генерація із використанням біогазу, а для приватних будинків – індивідуальні теплові насоси. Також запропоновано будівництво сонячної електростанції на ділянці площею 13,5 га та дахових СЕС на тисячі приватних будинків.

Очікується, що сонячна енергія зможе забезпечити до 77% потреб міста.

Хельбль підкреслив, що у  довгостроковій перспективі місто та регіон зможуть стати енергонезалежними завдяки переробці відходів сільського господарства, зокрема використання біогазу та біомаси. 

Майстер-план також пропонує перебудову сміттєзвалища на сучасніший і краще організований полігон для збору та переробки відходів.

Зазначається, що план охоплює систему водопостачання та водовідведення. Запропоновано відновлення наявної інфраструктури та з'єднання відокремлених мереж. Окрім того, пропонується будівництво нової станції обробки стічних вод.

Хельбль сподівається на залучення міжнародних і приватних інвестицій у ці програми. Адже реалізація запропонованих заходів передбачає колосальні витрати, а саме:

  • водопостачання/водовідведення – €105,93 млн;
  •  поводження з відходами - €19,6 млн;
  • генерації енергії, опалення та постачання теплої води - €18,827 млн;
  • інвестиції у СЕС - €11,125 млн;
  • відновлення житлового фонду - близько €217 млн (€173 млн на односімейні та €20 млн на багатоповерхові);
  • транспорт та мобільність – €27 млн.

В матеріалі підкреслили, що місто потребує нових транспортних розв'язок та інфраструктури альтернативної мобільності (велосипеди, скутери тощо). Окрім того, Тростянцю вкрай необхідно оновлювати парк громадського транспорту, який був частково знищений та розкрадений окупантами. 

Зазначається, що модернізація транспортного сектору передбачатиме поступове переведення громадського транспорту із пального з викопних джерел на альтернативні види енергоносіїв.

Також план передбачає відновлення житлових будівель та вуличного освітлення, враховуючи вимоги Директиви ЄС щодо енергоефективності.

suspilne.media

Тростянець, Сумська область, 30.03.2022 р. Фото: Суспільне Суми

"Нові будівлі мають бути сертифіковані як такі, що мають нульове споживання енергії або позитивний енергетичний баланс. Термомодернізація будівель має бути обов'язково здійснена", - наголосив Хельбль.

Частину приватних будинків під час відновлення пропонують приєднати до центральних мереж, але більшість має бути енергетично самодостатніми (тепловий насос+дахова станція). Для реконструкції вуличного освітлення запропоновано кілька варіантів, зокрема ліхтарі на сонячних батареях.

Нагадаємо, на Сумщині пожежа на Тростянецькій шоколадній фабриці, яка тривала понад добу у березні 2022 року, завдала довкіллю шкоди на 10,6 млн гривень. Російські військові не допускали рятувальників на територію фабрики для гасіння.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Бородянку, що на Київщині, планують відбудувати як одне з перших нових екологічних містечок, всі системи якого працюватимуть на сучасних енергоефективних технологіях.

Читайте також
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим
В Україні обговорили, як зробити процес післявоєнного відновлення економіки зеленим

Відбулася презентація дослідження щодо потреб відновлення державної економіки

Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу
Україна передала Єврокомісії План з Ukraine Facility: ключові реформи зеленого переходу

Реформи передбачають створення ринку квот на викиди забруднюючих речовин

Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility
Уряд затвердив план реформ для Ukraine Facility

Реалізація плану дозволить отримати €16 мільярдів у 2024 році

Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року
Низка країн ЄС досягли енергетичної цілі сталого розвитку раніше 2030 року

Швеція, Фінляндія та Латвія отримують 40% енергії з відновлюваних джерел