Місто на Львівщині використовує біомасу для генерації понад 40% тепла

Місто на Львівщині використовує біомасу для генерації понад 40% тепла

Олена Яценьо

У місті функціонують чотири котельні, дві з яких — біопаливні

Майже половина міста Жовква у Львівській області використовує біомасу для централізованого теплопостачання. Загалом у місті понад 40% тепла продукується з відновлювальних джерел енергії: тирси, тріски, деревних гранул тощо.

Про це йдеться на сайті Біоенергетичної асоціації України (UABIO).

За даними UABIO, упровадження низки проєктів у Жовкві дало можливість знизити тариф для населення на 10%, для організацій — на 30%.

Водночас Жовківщина на 30% скоротила споживання газу для населення. Зазначається, що в місті проживає понад 13 тисяч мешканців.

Майже 30% тепла в Жовкві виробляється завдяки спалюванню відходів від деревообробки та переробленню біомаси.

Відомо, що в місті функціонують чотири котельні, дві з яких — біопаливні. Котельні реконструювали та встановили твердопаливні котли. До того ж газові котельні функціонують у резервному режимі, тобто їх запускають лише за різкого зниження температури. В інший час тепло дає біомаса. Система повністю автоматизована: щойно температура повітря різко падає, на допомогу біопаливним котлам приходять звичайні, газові.

Потужність відновлюваної генерації становить 10,282 Гкал/год, зокрема:

  • населення — 7,229 Гкал/год
  • бюджетні установи — 2,760 Гкал/год
  • інші організації — 0,285 Гкал/год.

Такого типу котельні на альтернативному виді палива одночасно опалюють бюджетні установи, населення і приватних споживачів.

Як пояснили в UABIO, паливо заготовляють влітку. Переважно це відходи від деревообробних підприємств. Узимку їх подрібнюють, заготовлюють і спалюють у котельні.

Шлях до енергетичної незалежності та енергоефективності

В асоціації розповіли, що запровадження заходів з енергозбереження та переведення котелень із газу на альтернативні види палива в межах різних проєктів розпочалося з 2010 року. Перші кроки зі встановлення твердопаливних котлів здійснили ще у 2005-2006 роках.

Завдяки комплексному підходу Жовква скоротила споживання газу вдвічі.

Наприклад, у межах програми Європейського Союзу "Угода мерів – Демонстраційні проєкти" встановлено індивідуальні теплові пункти в комунальних багатоквартирних будинках та бюджетних установах. Це спеціальні системи, які коригують температуру в приміщенні. Можливість знижувати та підвищувати температуру відповідно до потреб сприяє економі витрат на опалення.

Також замінено приблизно 70% старих тепломереж на нові, проведено їх об’єднання.

Місцеву енергетичну революцію втілено на гранти європейських фондів та інститутів. В енергетику Жовкви було інвестовано мільйони євро грантових коштів.

Подальші проєкти спрямовані на мінімізацію витоку тепла. Нині частково замінили старі радянські труби на ділянках від котелень до житлових будинків новими, повністю ізольованими.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що місто Славутич, що на Київщині, забезпечує 40% потреб в опаленні та гарячій воді завдяки твердопаливній котельні на біомасі.

Нагадаємо, що в місті Рівне теплопостачальне підприємство "Рівнетеплоенерго" планує перевести протягом 5-10 років всі свої котельні на біомасу.

Додамо також, що 18 листопада 2021 року в Житомирі відкрили модернізовану комунальну котельню, що виробляє тепло й електроенергію, використовуючи біомасу.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року